latinica  ћирилица
15/05/2017 |  18:58 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Tehnički noviteti iz Srpske na Sajmu u Beogradu (VIDEO)

Na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu uspješno se predstavljaju privrednici iz Republike Srpske.
Republika Srpska na Sajmu tehnike u Beogradu - Foto: RTRS
Republika Srpska na Sajmu tehnike u BeograduFoto: RTRS

U okviru Privredne komore Republike Srpske inovacije, tehnologije i novosti u elektroenegetici prezentovalo je 15 kompanija iz Srpske.

Sajam koji promoviše četvrtu industrijsku revoluciju pravo je mjesto za predstavljanje digitalizacije koja je unijela revolucionarne promjene u razvoj i način poslovanja kompanija, povećala produktivnost i unaprijedila konkurentnost .

- Tu su proizvodi iz oblasti mašinogradnje, mikroelektronike, elektronike i sve ono što spada u oblasti elektro mašinske industrije - kaže Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Novi Јelšingrad iz Banjaluke na sajmu obilježava 80 godina postojanja. Za ovo uspješno privatizovano preduzeće važan je ne samo dobar brend, već i ulaganje u opremu, infrastrukturu i u ljudske resurse.

Rukovodilac finansijsko-komercijalnog odjeljenja Јelšingrada Srđan Đurić kaže da ove godine predstavljaju i neke novitete u razvoju cnc presa.

Banjalučka Mikroelektronika predstavlja elektronska brojila najnovije generacije. Savjetnik u Mikroelektronici Miloš Radaković navodi da je riječ o brojilima koja onemogućuju krađu struje, te da će se time unaprijediti sve ono što je važno i za državu i krajnje korisnike.

Kako najbolju tehnološku inovaciju pretvoriti u isplativ biznis pokazao je Zvjezdan Višt, iz Doboja, koji je za 10 godina uspio da svoju pamet "proda" i Agenciji za svemirska istraživanja u Indiji.

- To su mašine koje služe za oblaganje. Mi smo krenuli kao proizvođač drvene stolarije i namještaja, a kasnije se to pokazalo da je primjenjivo i u auto industiji, u obradi plastike, kože. Stigli su nam zahtjevi da mašine isporučimo i Agenciji za svemirska istraživanja u Indiji. To je za rad sa karbonom - kaže Zvjezdan Višt, iz kompanije Višt.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća biće otvoren do 19. maja, a na njemu učestvuje 550 izlagača iz 28 zemalja. Najavljeno je više od 100 inovacija, noviteta i premijera, robota, cnc mašina i patenata, primjenjivih u svakodnevnom životu.