latinica  ћирилица
15/05/2017 |  19:08 | Autor: RTRS

Bramerc nezadovoljan regionalnom saradnjom

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je danas u Sarajevu da nije zadovoljan regionalnom saradnjom, ocijenivši da postoje problemi u vezi sa određenim nacionalnim strategijama za rad na predmetima ratnih zločina.
Serž Bramerc (foto:  N1) -
Serž Bramerc (foto: N1)

"Ima stvari kojima se treba pozabaviti. Hiljade ljudi se još vode kao nestalo", rekao je Bramerc za N1 televiziju, nakon sastanka sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić i predstavnicima udruženja žrtava rata.

Prema njegovim riječima, na sastanku je rečeno da je to važno pitanje koje treba ostati visoko na listi prioriteta međunarodne zajednice.

"Razočaran sam što ne postoji sistem reparacije žrtava ratnih zločina. Sva ta pitanja će se naći u mom izvještaju", rekao je Bramerc, koji u BiH boravi u okviru priprema za redovni polugodišnji izvještaj Savjetu bezbjednosti UN.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, Bramerc je rekao da se vidi nazadovanje. "Postoje određeni predmeti gdje saradnja nije zadovoljavajuća", zaključio je Bramerc.

On je istakao da je sa Tužilaštvom BiH saradnja jako dobra i postoji odlična koordinacija.

"Bio sam ovdje da bih izvijestio kakvo je stanje stvari u predmetima `Mladić` i `Prlić`. Istakao sam da će postojati mehanizam koji će biti tu da osigura podršku iz Haga o nacionalnim pitanjima nakon zatvaranja suda", dodao je Bramerc.

Izvor: Srna