latinica  ћирилица
15/05/2017 |  19:29 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Gradiška: Promocija "Kataloga papirnog novca BiH"

Udruženje građana "Denarijus" organizovalo je u Kulturnom centru u Gradišci promociju "Kataloga papirnog novca BiH", autora Aleksandara Јankovića i Albina Zidara, te izložbu novčanica povodom 25 godina od štampanja prvog novca u Republici Srpskoj.
Gradiška: Izložba novčanica - Foto: SRNA
Gradiška: Izložba novčanicaFoto: SRNA

Јanković je večeras na promociji rekao da je ovo prvi katalog novca BiH i da ga je sa Zidarom radio četiri godine, te da se nada da će se svidjeti kolekcionarima koji skupljaju papirni novac.

Zidar je rekao da je ideja o izradi kataloga novca BiH nastala 2012. godine i da je osnovni motiv bio taj što nije postojao nijedan referentni katalog koji bi pokazao koji je novac bio korišten u BiH u periodu od 1991. godine.

"Pojava falsifikata bila je veoma zastupljena u BiH i bilo je neophodno standardizovati oblast numizmatike", naglasio je Zidar.

On je dodao da je kao najstarija novčanica u ovom katalogu predstavljeno probno izdanje novčanice koje je štampano u Sarajevu 1991. godine kao pokušaj "određenih struktura" da se BiH predstavi kao samostalna država, iako je tada bila sastavni dio Јugoslavije.

Zidar je naveo da su Republika Srpska i Federacija BiH imale zasebne monetarne sisteme sve do stvaranja Centralne banke BiH 1997. godine.

"Spajenjem dvije narodne banke stvoren je jedinstven monetarni sistem i ideja o pravljenju zajedničke valute konvertibilne marke", naveo je Zidar.

Predsjednik udruženja "Denarijus" Gradiška Alen Mešić rekao je da je na izložbi povodom 25 godina od izadavnja prvog novca u Republici Srpskoj izložena prva novčanica od 10 dinara iz 1992. godine, koju je izdala Narodna banka Republike Srpske Bosne i Hercegovine, pa sve do novčanica konvertibilne marake.

Izvor: Srna