latinica  ћирилица
16/05/2017 |  07:45 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Žene žrtve rata iz Srpske predale Bramercu spisak logora za Srbe (FOTO/VIDEO)

Predstavnice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske predočile su danas u Sarajevu glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu spisak 127 logora u 16 gradova u BiH u kojima su zlostavljani Srbi tokom minulog rata, a koje do sada nikad niko nije pominjao, niti su odgovorni procesuirani.
Srpski logoraši predali Bramercu dokumentaciju - Foto: RTRS
Srpski logoraši predali Bramercu dokumentacijuFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić ukazala je na to da ništa nije urađeno na procesuiranju ovih zločina iako se zna da je za zločine u 127 logora trebalo da odgovara najmanje 250 ljudi, a koliki je broj žrtava - to se i ne zna.

Ona je rekla novinarima da je vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić na današnjem sastanku navela da je procesuiranje i hapšenje počinilaca ratnih zločina nad Srbima aktivirano tek u posljednje tri godine.

"Moje pitanje je bilo `gdje ste bili do sada`, a Tadićeva je odgovorila da ona tada nije bila glavni tužilac. Šta je nas briga ko je glavni tužilac, gdje su optužnice?", upitala je Rajilićeva.

Ona je dodala da je članicama Udruženja rečeno da Tužilaštvo BiH ima strategiju rada koja će u narednih 15 godina možda biti urađena.

"To znači da ništa nisu radili 22 godine i da neće ni narednih 15, dok zločinci ne poumiru", rekla je Rajilićeva i upitala šta rade taj Sud i Tužilaštvo, koje je nazvala parazitima.

Ona je podsjetila da su im na proteklim sastancima obećavani redovni sastanci sa predstavnicima Tužilaštva BiH, ali da za dvije godine nisu imali nijedan.

Rajilićeva kaže da je Udruženje do spiska logora došlo u saradnji sa međunarodnim organizacijama koje finansira Brisel.

Ona je navela da su ove međunarodne organizacije pravile spiskove logora za sve žrtve na Balkanu, pa tako i za sve žrtve u BiH.

"Imale su stroge kriterijume, odnosno morala su postojati po dva svjedoka za svaki od logora koja su ih vodila na mjesta zlostavljanja. Stupili su u kontakt sa nama i dobila sam spisak mjesta zatvaranja Srba. To sam predočila danas Bramercu i Tadićevoj", rekla je Rajilićeva.

Predstavnici Udruženja žena žrtava rata, Saveza logoraša i Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske razgovarli su danas u Sarajevu sa Bramercom.