latinica  ћирилица
16/05/2017 |  07:48 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Dogovoreno: Sajam Sankt Peterburga u Banjaluci o turizmu, kulturi i privredi (FOTO/VIDEO)

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Kokić razgovarao je sa delegacijom Sankt Peterburga koju predvodi zamjenik gradonačelnika Sergej Nikolajevič Movčan.
Delegacija iz Sankt Peterburga sa Klokićem - Foto: RTRS
Delegacija iz Sankt Peterburga sa KlokićemFoto: RTRS

 „Posjeta je realizovana u sklopu provođenja Mape puta za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske, a koja obuhvata nekoliko oblasti poput trgovine, poljoprivrede, turizma, zdravstva, kulture i sporta“, rekao je ministar Klokić. Ministar je podsjetio da je Republika Srpska učestvovala na Božićnom sajmu u Sankt Peterburgu gdje je promovisana kultura i tradicija Republike Srpske, ali i istakao zadovoljstvo jer nas čekaju značajne zajedničke aktivnosti kao što su Dani Sankt Peterburga u Banjaluci.

Vlada Republike Srpske, u saradnji sa nadležnim ministarstvimai Predstavništvom Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, vodi intenzivne aktivnosti na jačanju saradnje sa Ruskom Federacijom, istakao je Klokić.Prema tome, najavljeno je da uz podršku Vlade Srpske, treba da bude realizovana saradnja Vazduhoplovnog zavoda "Orao" sa ruskim partnerima, koja se odnosi na dobijanje licence za remont helikopterskih motora i otvaranje servisnog centra u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, današnji sastanci su prilika da se rezimiraju dosadašnje aktivnosti te da se definišu planovi novih aktivnosti, čija realizacija se očekuje u budućem periodu.

Movčan je rekao da Rusi žele da prenesu Republici Srpskoj pozitivna iskustva iz industrije i cijele privrede, navodeći da postoji nekoliko ruskih kompanija koje su zainteresovane za tržište Srpske, kao i da Republika Srpska ima iskustvo u prenamjeni vojno namjenskih proizvoda u civilne i da Rusija može da preuzme ta iskustva.

U okviru saradnje, prvi put u Banjaluci biće održan sajam Sankt Peterburga na kojoj će ovaj grad predstaviti svoje potencijale iz oblasti turizma, kulture, sporta i privrede.

Delegacija Sankt Peterburga u Banjaluci

Zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga je iznio prijedlog da se proširi registar preduzeća zainteresovanih za saradnju u oblasti vojno namjenske industrije i da predstavnici preduzeća posjete Sankt Peterburg u cilju razmjene informacija i jačanja platforme dijaloga između vlasti i privatnog sektora. 

Na uvodnom sastanku dve delegacije razgovarao se i o temama iz oblasti industrije, medicinske opreme, omladine i sporta,a u okviru radne posjete danas će biti organizovano i niz tematskih sastanaka sa predstavnicima resornih nadležnih ministarstava i članova Radne grupe Republike Srpske za saradnju sa Sankt Peterburgom.

U okviru radne posjete, biće organizovan niz tematskih sastanaka sa predstavnicima Vlade i članovima Radne grupe Republike Srpske za saradnju sa Sankt Peterburgom.

Delagacija Sankt Peterburga u Banjaluci

Biće održan sastanak radne grupe za razvoj saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske u oblasti industrijskog razvoja i trgovine. Najavljene su i konsultacije o pitanju organizacije međunarodnog kongresa slovenskih država - "Banjaluka i slovenski svijet".

Ruska delegacija u posjeti je Republici Srpskoj od 15-18. maja. Delegaciju čine članovi radne grupe za realizaciju mape puta za saradnju Snakt Peterburga i Republike Srpske za period od 2017-2019. godine.