latinica  ћирилица
16/05/2017 |  11:37 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Prijedor obilježava Dan grada (VIDEO)

U Prijedoru je obilježen 16. maj, Dan grada, kojim se proslavlja prvo oslobođenje Prijedora od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Povodom Dana grada, čestitke su uputili zvaničnici Srpske.
Dan grada Prijedora - Foto: RTRS
Dan grada PrijedoraFoto: RTRS

Povodom Dana grada, 16. maja, poručeno je da je Prijedor jedan od najznačajnijih i najfunkcionalnih gradova Srpske, koji se može pohvaliti povoljnim poslovnim okruženjem. Tradicionalno, dodijeljena su najznačajnija priznanja grada, među kojima je Povelja "Počasni građanin Prijedora", koja je pripala bivšem gradonačelniku, Marku Paviću.

Prijedor je grad svih građana, kažu Prijedorčani, usmjeren ka budućnosti i razvoju. Najponosniji su na povoljnu političku, bezbjedonosnu, ekonomsku i međunacionalnu klimu.

Položeni su vijenci na centralna spomen obilježja borcima iz Drugog svjetskog i Odbrambeno-otadžbinsklog rata. Prethodnih godina u Prijedoru je značajno uloženo u razvoj infrastrukture. Strateški ciljevi su privlačenja investitora i zapošljavanje.

"Grad Prijedor je strateški u ovo vrijeme upućen na razvoj preduzetništva, privrede i novo zapošavanje jer je to najveća potreba, ne samo ovdje grada Prijedora, već cijele regije", napominje gradonačelnik Milenko Đaković.

"Kada govorimo o smanjenju broja zaposlenih u gradskoj adfministraciji, Prijedor je taj koji danas može zaposliti 50 novih ljudi, dakle bez da ima ikakav problem i sa budžetom i sa zakonom. To su oni parametri koje mi želimo svim lokalnim zajednicama, da imaju stabilne budžete", kaže Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Radi ostvarenog prihoda i otvaranja radnih mjesta, Plaketa grada Prijedora dodijeljena je preduzeću "Metalmont Mijić" iz Brezičana, a Nacionalni park "Kozara" dobitnik je Nagrade grada za ostvarene rezultate u oblasti turizma.

“Hvala što su prepoznali naš trud i s tim su nas zadužili da ćemo i dalje raditi na tome da povećamo produktivnost, samim tim povećavamo i broj zaposlenih”, izjavio je Milovan Mijić, vlasnik preduzeća „Metalmont Mijić“.

“Nagrada je jedna velika obaveza za budućnost za Nacionalni park da nastavi da se trudi i radi kao što je radio do sad”, kaže i Dragan Romčević direktor Nacionalnog parka „Kozara“.

Bivši gradonačelnik Prijedora, Marko Pavić, dobitnik je Povelje „Počasni građanin Prijedora“

“Ono što mene najviše raduje što je nastavljen kontinuitet razvoja grada Prijedora i što sam siguran i ranije bio, a sada još više da Prijedor ima budućnost. Zato sam ja tu uvijek za sve one ljude koji žele dobro Prijedoru, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini da ih podržim, da s njima zajedno učinim ono što je u mojoj moći”, izjavio je danas Pavić.

Šesnaestomajska Zahvalnica Grada Prijedora dodijeljena je Fondaciji „Arselor mital“, a Pohvala grada uručena je predsjedniku Udruženja penzionera grada Prijedora, Slobodanu Brdaru. Organizovanani su i prijemi za brojne delegacije, a doprinos obilježavanju 16. maja, dali su i najmlađi Prijedorčani.

U Prijedoru se danas održavaju i 24. Međunarodne ulične trke. Obilježavanje Dana grada Prijedora biće nastavljeno i večeras, kada će na Trgu majora Zorana Karlice, biti održan koncert Harisa DŽinovića.