latinica  ћирилица
16/05/2017 |  13:55 | Autor: RTRS

SB UN kažnjava Pjongjang zbog lansiranja raketa

SB UN osudio najnovije rakteno testiranje Sjeverne Koreje istakavši da će preduzeti nove mjere uključujući i sankcije, zbog destabilizujućeg ponašanja Pjongjanga.
Savjet bezbjednosti UN (Foto: Sputnik/Dmitry Astakho) -
Savjet bezbjednosti UN (Foto: Sputnik/Dmitry Astakho)

U saopštenju, koje je jednoglasno usvojeno, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je istakao da je veoma važno da Sjeverna Koreja odmah pokaže iskrenu posvećenost ka denuklearizaciji kroz konkretne akcije, prenio je AFP.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je juče najnoviju raketnu probu Sjeverne Koreje i pozvao Pjongjang da se vrati denuklearizaciji.

"Ovim činom su prekršene rezolucije Savjeta bezbjednosti i ta akcija predstavlja pretnju po mir i bezbjednost u regionu", naveo je Gutereš u saopštenju, prenio je AFP.

Sjeverna Koreja je potvrdila da je u nedjelju testirala novu vrstu rakete, navodeći da je u pitanju "strateška balistička raketa "hvasong-12" srednjeg do dugog dometa".

Kako se navodi, sjevernokorejski lider Kim DŽon Un je "lično nadgledao lansiranje rakete novog tipa", prenio je AFP.

Vanredni sastanak SB UN sazvale su SAD i Јapan.

Zvaničnik S. Koreje: Bilo je to legitimno pravo na samoodbranu

S druge strane, sjevernokorejski diplomata Јu Јong Čoi ocenio je da je najnoviji raketni test Pjongjanga bio "legitiman čin samoodbrane" po međunarodnom pravu, a američke kritike tog testa ocjenjuje kao "bezobzirno kršenje suvereniteta i digniteta" Sjeverne Koreje.

On je na konferenciji Ujedinjenih nacija o razoružanju, koja se održava u Ženevi, poručio da će Sjeverna Koreja jačati svoje kapacitete samoodbrane sve dok SAD nastavljaju svoje "neprijateljske politike" prema toj zemlji, "izlažu je nuklearnim prijetnjama i ucjenjuju", preneo je Rojters.

Izvor: Tanjug