latinica  ћирилица
16/05/2017 |  14:19 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Potpisan sporazum za finansiranje pruge Beograd - Budimpešta

U Pekingu, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kine Li Kećanga, potpisan je Sporazum o zajmu sa kineskom Eksim bankom za finansiranje rekonstrukcije i modernizacije prve dionice brze pruge od Beograda do Budimpešte.
Premijeri Srbije i Kine - Foto: RTRS
Premijeri Srbije i KineFoto: RTRS

Sporazumom o zajmu finansiraće se rekonstrukcija i modernizacija željezničke dionice od centra Beograda do Stare Pazove i to će biti prva pruga u Srbiji na kojoj će vozovi moći da idu brzinom do 200 kilometara na čas.

Vrijeme putovanja između glavnih gradova Srbije i Mađarske biće manje od tri časa, a radovi na pruzi počeće ove godine, prenose beogradski mediji.

Pruga od Beograda do Budimpešte gradiće se u skladu sa evropskim standardima i biće dio evropskih željezničkih saobraćajnica.

Radove će izvoditi kineski konzorcijum "Čajna rejlvej internešenel korporejšn" i "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani", dok domaće firme mogu da učestvuju do maksimalnih 46 odsto u radovima i nabavci robe.

Kinezi će graditi i drugu dionicu ove pruge - od Novog Sada do granice sa Mađarskom, od 108 kilometara.

Osim ovog sporazuma, u Pekingu su potpisani i aneks tri Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture dvije zemlje, kao i Memorandum o utvrđivanju Akcionog plana za trgovinu i investicije u poljoprivredi.

Izvor: Srna