latinica  ћирилица
16/05/2017 |  14:33 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Projekat "Dijaspora za razvoj" vrijedan 10,5 miliona KM

U Sarajevu je danas potpisan memorandum o razumijevanju za realizovanje projekta "Dijaspora za razvoj", vrijednog 10,5 miliona KM.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Od ukupnog iznosa Vlada Švajcarske izdvojila je 9,3 miliona KM, a ostatak sufinansiraju UNDP i Međunarodna organizacija za migracije.

Memorandum su potpisali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber Sakser, vršilac dužnosti šefa Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Radmila Urošević i rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN u BiH Sezin Sinanoglu.

Borovčeva je rekla novinarima da BiH ima veliki interes tamo gdje je njena dijaspora i navela da će znatan dio sredstava biti iskorišćen za mapiranje potencijala dijaspore u Austriji, Švajcarskoj, Njemačkoj, SAD, Australiji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Švedskoj i Holandiji.

Ona je istakla da će prvi zadatak biti izrada strategije za saradnju sa iseljeništvom, sa jasnim akcionim planom i obavezama institucija koje će biti uključene u realizaciju politike prema iseljeništvu.

Borovčeva je naglasila da će se jačati kapaciteti institucija koje će biti uključene u realizaciju politike i strategije, te uspostavljena predstavnička tijela dijaspore u Njemačkoj i Austriji, što je učinjeno u Švajcarskoj.

Ona je rekla da će biti uspostavljen i interaktivni veb-portal u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, sa svim potrebnim iformacijama, planovima i programima koje će koristiti iseljeništvo.

Ona je navela da ovaj projekat predstavlja nastavak uspješne saradnje koju je BiH 2009. godine započela sa Vladom Švajcarske.

Ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber Sakser rekla je da izvan BiH živi trećina stanovništva koje je porijeklom iz te zemlje.

Sakserova je navela da samo u Švajcarskoj živi 60.000 lica porijeklom iz BiH koja su postala cijenjeni dio društva u Švajcarskoj, dobro su integrisana i cijeni se svaki dorinos koji daju.

"Iako većina njih ima državljanstvo Švajcarske, još su očuvali snažne veze sa BiH. Ako se samo pogleda iznos doznaka koje upućuju svojim porodicama u BiH, vidi se da su to ogromna sredstva kojima pomažu da oni koji su ostali ovdje žive pristojno", dodala je Sakserova.

Izvor: SRNA