latinica  ћирилица
16/05/2017 |  14:33 ⇒ 16/12/2019 | 14:08 | Autor: RTRS

Do kraja mjeseca dogovor o dugu "Željeznica" prema FZO (VIDEO)

Radnicima Željeznica Srpske omogućeno je ovjeravanje zdravstvenih kljižica. Bio je to razlog da odustanu od najavljene blokade filijala Fonda zdravstvenog osiguranja.

Do kraja mjeseca trebalo bi da bude potpisan sporazum o reprogramu obaveza, što će omogućiti radnicima ovog preduzeća da i u narednom periodu nesmetano ovjeravaju zdravstvene knjižice, saopšteno je iz Željeznica RS.

Kako su najavili tako su i učinili- radnici Željeznice Srpske došli su u filijalu Fonda zdravstva u Prijedoru s namjerom da ovjere svoje zdravstvene knjižice. Učinili su to bez problema, iako duže od mjesec dana nisu mogli da ih ovjere.

“Knjižica je ovjerena do kraja mjeseca. Radnici su ovjerili bez problema samo što dolazimo u takvu situaciju da svaku vrstu naših vrsta potraživanja i prava moramo potraživati na ovaj način”, rekao je radnik Željeznica Dario Macura.

I u Banjaluci desetak radnika provjerilo je da li knjižice mogu da dobiju pečat za ovjeru.U Doboju nisu, jer su ,kažu obavijest o tome od Sindikata Saobraćajno-transporte djelatnosti dobili juče. Istovremeno, iz kabineta generalnog direktora do njih je stigla informacija da je postignut dogovor za ovjeru knjižica.

“To pitanje je dogovoreno da se do 1.juna zdravstvene knjižice ovjeravaju za radnike Željeznica, a da od 1.juna Željeznice Republike Srpske potpišu reprogram”, kaže Simo Cvjetković iz Samostalnog sindikata mašinovođa.

Sindikati kažu da je nova situacija odgodila najavljene blokade filijala Fonda zdravstva, ali nije riješila problem.

“Na posljednjem sastanku svih sindikata poslali smo dopis da se taj problem mora hitno riješiti”, napomenuo je i Milijan Marković iz Sindikata željezničara.

Iz kabineta generalnog direktora Dragana Savanovića potvrđuju da je dogovor postignut, ali ne saopštavaju detalje. Generalni direktor još prošle sedmice najavio je novi reprogram sa Poreskom upravom za sva dugovanja,uključujući i doprinose.

“Nadzorni odbor odobrio nam je tu aktivnost i pravo da založimo sredstva, vagone i lokomotive za taj reprogram jer Poreska uprava upravo traži to, i nadam se da ćemo to završiti do kraja ovog mjeseca”, riječi su Dragana Savanovića, generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.

Spremnost da pomognu da se nađe rješenje ,poput reprograma, iskazuju i u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske. Kažu da dug "Željeznice” od jula 2016. do marta 2017. godine iznosi 3.981.000 maraka.