latinica  ћирилица
16/05/2017 |  14:35 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Bogdanić: Umanjen deficit zdravstvenih ustanova

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas u Gradiški da su rukovodstva zdravstvenih ustanova u Srpskoj shvatila da moraju da racionalizuju potrošnju, jer je umanjen njihov deficit.
Gradiška: Bogdanić - Manojlović - Foto: SRNA
Gradiška: Bogdanić - ManojlovićFoto: SRNA

Bogdanić je rekao da je urađen "presjek" poslovanja zdravstvenih ustanova u Srpskoj, te da je njihov ukupan deficit za prošlu godinu iznosio oko 37 miliona KM i manji je za pet miliona nego u 2015. godini.

On je istakao da će nadležne institucije Srpske nastojati da kroz bolju naplatu doprinosa prikupe više sredstava za zdravstvo.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske razgovarao je sa vršiocem družnosti direktora Opšte bolnice Gradiška Mirkom Manojlovićem o mogućim mjerama da ta bolnica obavlja preglede i liječenja koja se trenutno obavljaju u Srbiji, te da sredstava za te namjene ostanu u Gradišci i Srpskoj.

"Shvatio sam da novi menadžment Bolnice može to da uradi i da na taj način i uz racionalizaciju troškova može da obezbijedi nedostajući dio sradstava", rakao je Bogdanić.

On je dodao da je razgovarano i o mogućim načinima restrukturiranja kreditnih i drugih zaduženja Bolnice, i zahvalio opštini Gradiška koja je preuzela dio ranijih dugovanja Bolnice prema Toplani.

On je Manojloviću poželio uspješan rad, s ciljem da se obezbijedi kvalitetna usluga pacijentima i uravnoteže prihodi i rashodi Bolnice.

Bogdanić je rekao da u situaciji kao što je nemogućnost ovjere zdravstvenih knjižica radnika "Željeznica Republike Srpske" zdravstvene ustanove moraju da podnesu taj teret, jer moraju da omoguće liječenje svim građanima bez obzira na to da li imaju ovjerenu ili neovjerenu knjižicu.

Manojlović je istakao da je predložio određena rješenja za poboljšanje načina rada i racinalizaciju troškova Bolnice, s ciljem da se održi nesmetan rada u teškim materijalnim uslovima.

"Bolnica trenutno nesmetano funkcioniše, ali ima probleme koji su zajednički svim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj i okruženju", rekao je Manojlović i dodao da je svima u interesu da pacijenti dobiju kvalitetne zdravstvene usluge.

Manojlović je rekao da će Bolnica u narednom periodu nastojati da reprogramira dugove prema dobavljačima i druge finansijske obaveze iz ranijeg perioda.

"U okviru aktivnosti Ministarstava ulazimo u sve programe vezane za reprogram dugovanja, a već u ovoj godini uspjeli smo da obezbijedimo redovnu isplatu plata, doprinosa, poreza i drugih troškova", naveo je Manojlović.

Zmajenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić rekao je da će, osim preuzimanja dugovanja Bolnice za grijenje koja su nastala u vremenu kada je opština Gradiška upravljala "Toplanom", opština nastojati da nađe način za izmirenje dugovanja Bolnice i prema drugim opštinskim preduzećima, kao što su "Vodovod" i "Gradska čistoća".

Izvor: SRNA