latinica  ћирилица
16/05/2017 |  14:56 | Autor: RTRS

Slovenija podijeljena o koncertu Tompsona u Mariboru

Održavanje koncerta kantautora hrvatskih nacionalističkih pesama Marka Perkovića Tompsona u Mariboru, planiran za subotu, je pod velikim znakom pitanja s obzirom na to da neke stranke i udruženja traže njegovu zabranu, pišu slovenački mediji.

Podsjeća se, naime, da je zabranu prvog nastupa Marka Perkovića Tompsona u Sloveniji još prije mjesec dana predložio mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec.

Fištravec je zabranu Tompsonovog nastupa zatražio rekavši da u tom gradu nema mesta ikonografiji koja izaziva podele i podstiče "fašizam", a neka udruženja su prikupila potpise za otkazivanje koncerta, za koji su karte već rasprodate.

Mariborska Večer piše da bi moglo da se dogodi da konačnu odluku o održavanju ili otkazivanju koncerta donese u četvrtak gradsko veće Maribora u kojem Fištravec ima tanku većinu, i to na poziv dva manja udruženja, Fronte za Maribor i stranke TRS.

Iako bi deo zarade sa Tompsonovog koncerta išao u dobrotvorne svrhe, s obzirom na nestabilne odnose Slovenije i Hrvatske, ali i imidža koji prati Perkovića i njegovu publiku, postao je jedna vrste testa u javnom iznošenju ideoloških i političkih pozicija u samoj Sloveniji koja je i sama u čestim unutrašnjim previranjima o događajima i podjelama među svojim sukobljenim stranama iz Drugog svetskog rata.

Upitan treba li zabraniti Perkovićev nastup u Mariboru, predsjednik Slovenije Borut Pahor je bio neutralan.

"Predsjednik republike nije poznavalac opusa Marka Perkovića Tompsona, ali su mu poznati Tompsonovi politički stavovi i on ih odbija", saopšteno je iz kabineta slovenačkog predsjednika, uz napomenu da je zadatak organizatora koncerta da se pobrine za red i mir, te da na koncertu ne dođe do nezakonitih ispada ili izjava.

Iz kabineta premijera Mira Cerara za Večer je saopšteno da on "odbija svaki govor mržnje" i da "ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili takvu retoriku".

Najoštriji je u izjavi, pak, bio predsjednik parlamenta Milan Brglez koji je član Cerarove stranke, ali njenog lijevog krila i po navodima medija možda i kandidat za predsednika države na jesenjim predsedničkim izborima.

Brglez je poručio da su Perković i njegov koncert neprimereni "kako za Maribor tako i za Sloveniju", da on u svojim nastupima "veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima", te da je pravi primjer za to tekst Perkovićeve pjesme Anica, kninska kraljica.

U internet raspravama pojavilo se i zanimljivo pitanje: kako to da su Perković i njegova muzika u Mariboru nepopularni, kad tamo često nastupa srpska pjevačica Ceca, udovica Željka Ražnatovića Arkana, kojeg nazivaju ratnim zločincem, pa čak i Bora Đorđević, stari roker iz "Riblje čorbe" koji je, kako navode, pred kraj nekadašnje Јugoslavije u jednoj svojoj pjesmi uvredljivo poručio: "Hoće da se otcijepe bečki konjušari".

Izvor: Tanjug