latinica  ћирилица
16/05/2017 |  15:22 | Autor: RTRS

VSTS BiH: Pristupiti sistemu za elektronsko podnošenje i obradu predmeta

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH saopštio je da javna i javno-komunalna preduzeća, javni emiteri, telekom operateri, tražioci izvršenja i podnosioci tužbi mogu postati dio korisničke mreže i pristupiti Sistemu za elektronsko podnošenje i obradu komunalnih predmeta /SOKOP-Mal/.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Primjena ovog sistema postala je odlukom VSTS obavezna u svim prvostepenim sudovima u BiH.

Komunalni predmeti čine 80 odsto ukupnog broja sudskih predmeta u pravosuđu u BiH, saopšteno je iz VSTS.

U toj situaciji javna i javno-komunalna preduzeća, javni emiteri, telekom operateri u BiH prinuđeni su da svoja potraživanja ostvaruju sudskim putem, što dodatno opterećuje sudove sa izvršnim predmetima.

Veliki broj predmeta podnosi se najmanje jednom godišnje kako bi se izbjegao rok zastarjelosti.

Specifičnost komunalnih predmeta po kojoj se razlikuju od drugih sudskih predmeta jeste u tome što u njima najčešće nema spornih pravnih ili činjeničnih pitanja o kojim bi sud odlučivao, već sud potvrđuje potraživanje tražioca izvršenja kao nesporno.

Posredstvom SOKOP-Mal sistema omogućeno je da tražioci izvršenja/tužioci mogu svoje prijedloge za izvršenje tužbe podnijeti sudovima i komunicirati do okončanja postupka.

Uvođenjem elektronske obrade komunalnih predmeta, došlo je do radikalnih promjena u načinu njihove obrade u odnosu na manuelni način rada, te su u potpunosti iskorišteni potencijali informacionih tehnologija.

Na ovaj način se smanjuju troškovi postupka na strani suda i na strani tražilaca izvršenja i omogućava brže i efikasnije procesuiranje predmeta.

Odluku o obaveznoj primjeni SOKOP-Mal sistema u svim prvostepenim sudovima VSTS donio je imajući u vidu veliki broj komunalnih predmeta, s ciljem njihovog smanjenja, obezbjeđenja efikasnije i ekonomičnije obrade predmeta, stvaranja jedinstvene elektronske baze predmeta, te uvođenja jedinstvenog načina procesuiranja komunalnih predmeta u pravosuđu u BiH.

SOKOP-Mal sistem kreiran je u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa, koji su finansirale vlade Švedske i Norveške.

Izvor: SRNA