latinica  ћирилица
16/05/2017 |  15:55 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Info dan za privrednike iz Hercegvovine o aplikaciji za sredstava iz Čelendž fonda (VIDEO)

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske organizovala je info dan za privrednike iz hercegvovačke regije o uslovima apliciranja za bespovratna sredstava iz Čelendž fonda, za koja je otvoren prvi javni poziv.
Info dan za privrednike - Foto: RTRS
Info dan za privrednikeFoto: RTRS

Projekat "Čelendž to čejndž" finasijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a predviđa dodjelu grant sredstva za pokretanje biznisa ili za podršku malim i srednjim preduzećima za razvoj inovativne poslovne ideje. 

obzirom na iznose, od 10.000 do čak 30.000 evra, koje preduzetnici mogu dobiti, interesovanje je veliko. U naredne tri godine u okviru ovog projekta BiH može računati na oko 2, 3 milona evra.

Inovativni proizvod ili usluga, novi način proizvodnje ili ideja koja bi osvojila tržište imaju velike šanse za dobijanje do 30.000 evra. Zainteresovani moraju obezbijediti i učešće 50% vlastitih sredstava. Njegomir Stolica smatra da ispunjava osnovne uslove i da će sa novim proizvodom uskoro na tržište.

"Riječ je o proizvodu za tretiranje pčela što je gorući problem naših ljudi i šire, ima tako nešto u Francuskoj i Italiji", kaže Njegomir Stolica iz "Elmar aroma" Trebinje.

U novosnovanoj Poljoprivrednoj zadruzi "Smokvica", koja okuplja žene žrtve porodičnog nasilja, upravo socijalno preduzetništvo vide kao novinu i šansu za pokretanje proizvodnje organske smokve.

" Podižemo najveću plantažu organski sertifikovanih smokava i to će biti po prvi put u BiH", izjavila je Ljiljana Čičković iz Poljoprivredne zadruge "Smokvica" Trebinje.

Podrška privrednicima da razviju proizvode i usluge biće realizovana u šest javnih poziva tokom naredne tri godine. Ukupno je rasploživo oko 2, 3 miliona evra.

"Pomoć inovativnim idejama koji mogu da dovedu do jačanja konkurentnosti sektora malih i srednjih preduzeća novog zapošljavanja, otvoreno za startape i mala i srednja preduzeća od 10.000 do 30.000 eura, a sami aplikanti do 50% učešća", napomenuo je Marko Kakuća iz Agencije za mala i srednja preduzeća Republike Srpske, član Čelendž tima.

"Mi nećemo samostalno aplicirati za ovaj program ali bićemo aktivan partner preduzetnicima iz Hercegvoine konkretno da što kvalitetnije apliciraju za ta sredstva", dodao je Dražen Bošković direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje.

Ocjenjiavnje aplikacija biće završeno u kratkom roku, a preduzetnici koji ostvare pravo na podsticaj novac na računima mogu očekivati krajem avgusta.