latinica  ћирилица
16/05/2017 |  16:11 ⇒ 16:48 | Autor: RTRS

"Udružiti snage u procesu evropskih integracija"

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i predstavnici civilnog društva u BiH ocijenili su danas da civilno društvo, ali i mediji i pojedinci treba da budu sastavni dio daljeg procesa evropskih integracija BiH.
Sarajevo: Savjet ministara - civilno društvo - Foto: SRNA
Sarajevo: Savjet ministara - civilno društvoFoto: SRNA

Navodeći da je civilno društvo jedan je od najvažnijih instrumenata za demokratske procese i svako demokratsko društvo, Zvizdić je najavio da će saradnja Savjeta ministara BiH i civilnog društva biti institucionalizovana putem sporazuma, kako bi oni postali integralni dio svih procesa koji čekaju BiH na putu evropskih integracija.

"Poslije ćemo teme proširiti na ekonomski razvoj i vladavinu prava, regionalni razvoj, međunarodnu saradnju", istakao je Zvizdić.

On je izrazio zadovoljstvo komentarima i prijedlozima koje je od predstavnika civilnog društva dobio na današnjem sastanku u Sarajevu i zauzeo se za to da ovakvi skupovi postanu redovni.

"Stepen informisanosti našeg civilnog društva, znanje o evropskim integracijama, dobra regionalna i međunarodna umreženost, dobri kontakti sa evropskim institucijama mogu nam pomoći u savjetodavnom i konkretnom dijelu procesa koje vodimo na putu evropskih integracija", istakao je Zvizdić.

Politički analitičar Almir Terzić rekao je da su evropske i NATO integracije zajednički zadatak institucija i civilnog društva.

"Pozitivno je čuti da će Savjet ministara u ove procese uključiti ne samo predstavnike civilnog društva, nego i predstavnike medija i pojedince koji mogu dati svoj određeni doprinos kada je riječ o realizaciji strateških spoljnih ciljeva BiH", istakao je Terzić.

On je prenio spremnost civilnog društva da pomogne Savjetu ministara u ovim ciljevima navodeći da u naredne procese i sastanke treba da budu uključeni i predstavnici vlasti Republike Srpske, Federacije BiH i parlamenta BiH.

Omir Tufo iz Centra za promociju civilnog društva izrazio je nadu da je današnji sastanak pokretanje procesa istinske saradnje civilnog društva i Savjeta ministara s ciljem poboljšanja stanja u BiH.

Tufo je ovom prilikom ukazao na to da se godišnje za rad organizacija civilnog društva iz svih budžeta u BiH izdvaja oko 70-80 miliona KM, koji se dijele na nedovoljno ili potpuno netransparentan način i bez analize efekata, te izrazio nadu da će ovo pitanje biti adekvatno riješeno na svim nivoima vlasti.

Izvor: SRNA