latinica  ћирилица
16/05/2017 |  16:20 | Autor: RTRS

Suđenje Mandiću: Sutra iznošenje završnih riječi

Iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i odbrane sutra će u Sudu BiH biti nastavljeno suđenje predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima televizije "Elta", optuženim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Suđenje Milanu Mandiću - Foto: RTRS
Suđenje Milanu MandićuFoto: RTRS

Krivičnu prijavu protiv Mandića i novinara "Elta" televizije podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda".

Na ročištu održanom 10. maja, profesor novinarstva na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Ljubomir Zuber rekao je da je intervju sa Mandićem, koji je objavljen na televiziji "Elta", urađen u skladu sa pravilima žurnalistike, te potvrdio da je on bio adekvatan sagovornik, s obzirom na adekvatnost i relevantnost teme.

On je dodao da je novinar Mira Kostović adekvatno primijenila polustrukturisani intervju, te svojim pitanjima spuštala tenzije u dijelovima Mandićevog emotivnog reagovanja.

Zuber je objasnio da direktor televizije nije programski odgovoran, da urednici odlučuju o temi, te da niko od njih ne može biti u "koži novinara" koji ne može percipirati šta će sagovornik reći.

"Samo trećina pitanja koje novinar pripremi za intervju se zadrži, ostala se nameću tokom razgovora. Mandić se u intervjuu udaljio od teme, na koju ga je novinarka svojim pitanjima vratila", objasnio je Zuber.

Početak suđenja je u 13.00 časova.

Izvor: SRNA