latinica  ћирилица
16/05/2017 |  16:31 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Oštra debata o Kosovu pred Savjetom bezbjednosti UN

Savjet bezbjednosti ponovo podjeljen po pitanju Kosova. Šef Unmika upozorio na zastoj dijaloga Beograda i Prištine i osudio zapaljivu retoriku kosovskih političara. Ministarka pravde Nela Kuburović oštro kritikovala ulogu šefa bivše Verifikacione misije OEBS-a Vilijama Vokera. Predstavnica Kosova, Vljora Čitaku, optužila Srbiju za "rasizam" i pozvala Savjet bezbjednosti da ukine Unmik.
Savjet bezbjednosti UN (Foto: Sputnik/Dmitry Astakho) -
Savjet bezbjednosti UN (Foto: Sputnik/Dmitry Astakho)

Dijalog Beograda i Prištine zapao je u ćorsokak, ocijenio je u utorak, pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, šef Unmika Zahir Tanin, upozoravajući na zapaljivu nacionalističku retoriku koja se poslednjih mjeseci čula iz Tirane i Prištine.

"U proteklom periodu javna komunikacija se vratila na netolerantne i nacionalističke slogane," rekao je Tanin, podsjećajući na seriju reakcija koje su izazvali hapšenje Ramuša Haradinaja u Francuskoj i sudski postupak po zahtevu da se bivši regionalni komandant OVK izruči Srbiji.

Tanin je, takođe, osudio i najave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije ukoliko EU nastavi da odugovlači put integracija.

"Ma kakve bile stvarne namere iza ovih izjava, neka pitanja su sa nivoa akademske debate prešla na politički nivo. Ovakve izjave mogu da rasplamsaju strahove i tenzije i dovedu do nečeg mnogo goreg. Moramo se zapitati kakvo mesto ima ovakva retorika 2017", rekao je Tanin.

Kuburović: Priština dijalog shvata kao sredstvo ucjene

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović upozorila je Savjet bezbjednosti UN na neprihvatljiv manir Prištine da se dijalog i proces normalizacije odnosa tretiraju kao sredstvo ucjene prema srpskoj strani i evropskim partnerima.

Kuburovićeva je ukazala da je takav stav Prištine kulminirao početkom marta, kada je kosovska skupština usvojila rezoluciju o prekidu dijaloga, koji se faktički vezuje za sudbinu jedne osobe koja se tereti za najmonstruoznije zločine.

"Uprkos tome da dogovor o uspostavljanju ZSO predstavlja najvažniji dio Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa i ključno pitanje za opstanak srpskog naroda na KiM, ni u proteklom periodu nije bilo značajnijih pomaka na tom planu", navela je i dodala da problem neće rješiti tek pokoja uzgredna javna kritika upućena Prištini.

"Više nisu dovoljne prazne riječi, potrebna su konkretna djela", navela je Nela Kuburović.

Ministarka pravde Srbije oštro je kritikovala nekadašnjeg šefa Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera, navodeći da su njegovi postupci doveli do odluke o agresiji na SR Јugoslaviju 1999. godine.

"Protiv Srbije se delovalo sračunato i ne radi zadovoljavanja međunarodne pravde", rekla je Nela Kuburović.

Ministarka pravde Srbije ocijenila je da je odluka francuskog suda da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji "sramna i protivpravna", podsećajući na prijeteće poruke koje je tokom tog procesa Srbima na Kosovu upućivao njegov brat Daut.

I ovoga puta Kuburovićeva je u ime Srbije apelovala na države koje nisu priznale kosovsku nezavisnost da ostanu dosljedne u svom principijelnom poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN, a one koji su to učinile da svoje odluke preispitaju.

Čitaku optužila Srbiju za rasizam

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku ocenila je da je Rezolucija 1244 "odavno istekla" i pozvala ambasadore Savjeta bezbjednosti da posjete Kosovo i uvjere se o situaciji na terenu. Srbi na Kosovu su najprivilegovanija manjina u Evropi, rekla je Čitaku, tvrdeći da su Albanci na jugu Srbije "manjina koja se nalazi u najgorem položaju".

Govoreći o formiranju vojske Kosova, Čitaku je rekla da će pokušati da ubedi Srbe da podrže ovaj projekat, ali da "nikome neće dozvoliti da Kosovo pretvore u taoce".

Čitaku je, takođe, optužila Srbiju za "rasizam". Savet bezbednosti više nije mesto o kojem treba da se raspravlja o Kosovu. "UNMIK više nema ulogu na Kosovu i zato smo biuli iznenađeni kada smo videli da je budžet UNMIK-a za narednu godinu povećan", rekla je Čitaku. Zahvalila se SAD i Francuskoj na inicijativi da se misija Un na Kosovu privede kraju.

Rusija i SAD oprečno o stanju na Kosovu

Predstavnici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država izneli su, pred Savetom bezbednosti UN, oprečna viđenja situacije na Kosovu, pri čemu se Vašington zalaže za smanjivanje misije svetske organizacije, UNMIK-a, dok Moskva smatra da, s obzirom na stanje na terenu, takvo rešenje ne bi bilo mudro.

Zamenik ruskog ambasadora pri UN, Vladimir Safronkov upozorio je da je dijalog Beograda i Prištine već mjesecima u ćorsokaku. Safronkov je, takođe, upozorio da je formiranje vojske Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, kao i da su odluke kosovskog parlamenta u vezi procesa protiv Ramuša Haradinaja u Francuskoj, jednako opasne.

Rusija je oštro osudila zapaljive izjave Edija Rame i Hašima Tačija o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova, posebno ističući podršku koju je tom projektu pružio Vilijem Voker. Safronkov je, takođe, upozorio da situacija na Kosovu, posebno u pogledu regrutacije radikalnih islamista, ne dozvoljava razmišljanje o smanjenju obima misije UN, kao ni o broju izvještaja šefa te misije Savjetu bezbjednosti.

Ovakav stav Moskve podržala je i Kina.

Nismo iznenađeni odugovlačenjem istraga o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je Safronkov, podsjećajući da je od izveštaja Dika Martija prošlo više od šest godina. Euleks mora da osigura nepristrasan pristup procesima, što, kako je rekao, Haški tribunal nije uspio da uradi.

Zamjenica ambasadora SAD pri UN, Mišel Sison kritikovala je zahtjev UNMIK-a da se budžet za narednu godinu poveća za dva miliona dolara. Vašington podržava smanjenje UNMIK-a u svijetlu napretka koje je Kosovo postiglo. Sison je, takođe, predložila da se redovni izvejštaji šefa UNMIK-a umejsto svaka tri mjeseca, razmaztraju najviše dva puta godišnje.

Britanija je, takođe, podržala smanjenje UNMIK-a, navodeći da se pred Savjetom bezbjednosti svaka tri mjeseca više raspravlja o događajima od prije dvadesetak godina, nego o napretku koje je Kosova ostvarilo poslednjih godina.

Sličan stav iznijela je i Francuska. 

SAD su pozvale  Beograd i Prištinu da ispune dogovore proistekle iz dijaloga. Pozivamo sve lidere iz regiona da izbegavaju zapaljive izjave i usredsrede se na stvari koje će njihovim zemljama donijeti napredak. Granice na zapadnom Balkanu su definisane i nepromjenjive, rekla je američka ambasadorka.

Ovako je tekla sednica Saveta bezbjednosti UN o Kosovu: 

17.40 - Rusija je oštro osudila zapaljive izjave Edija Rame i Hašima Tačija o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova, posebno ističući podršku koju je tom projektu pružio Vilijem Voker. Safronkov je, takođe, upozorio da situacija na Kosovu, posebno u pogledu regrutacije radikalnih islamista, ne dozvoljava razmišljanje o smanjenju obima misije UN, kao ni o broju izvještaja šefa te misije Savjetu bezbjednosti.

17.35 - Nismo iznenađeni odugovlačenjem istraga o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je Safronkov, podsjećajući da je od izvještaja Dika Martija prošlo više od šest godina. Euleks mora da osigura nepristrasan pristup procesima, što, kako je rekao, Haški tribunal nije uspio da uradi.  

17.30 - Zamjenik ruskog ambasadora pri UN, Vladimir Safronkov upozorio je da je dijalog Beograda i Prištine već mjesecima u ćorsokaku. Safronkov je, takođe, upozorio da je formiranje vojske Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, kao i da su odluke kosovskog parlamenta u vezi procesa protiv Ramuša Haradinaja u Francuskoj, jednako opasne.  

17.15 - SAD pozivaju Beograd i Prištinu da ispune dogovore proistekle iz dijaloga. Pozivamo sve lidere iz regiona da izbjegavaju zapaljive izjave i usredsrede se na stvari koje će njihovim zemljama donijeti napredak. Granice na zapadnom Balkanu su definisane i nepromjenjive, rekla je američka ambasadorka.

17.10 - Zamjenica ambasadora SAD pri UN, Mišel Sison kritikovala je zahtkev UNMIK-a da se budžet za narednu godinu poveća za dva miliona dolara. Vašington podržava smanjenje UNMIK-a u svijetlu napretka koje je Kosovo postiglo. Sison je, takođe, predložila da se redovni izveštaji šefa UNMIK-a umjesto svaka tri mjeseca, razmaztraju najviše dva puta godišnje.

17.05 - Govoreći o formiranju vojske Kosova, Čitaku je rekla da će pokušati da ubjedi Srbe da podrže ovaj projekat, ali da "nikome neće dozvoliti da Kosovo pretvore u taoce". 

16.55 - Čitaku je, takođe, optužila Srbiju za "rasizam". Savjet bezbednosti više nije mjesto o kojem treba da se raspravlja o Kosovu, dodala je.

"UNMIK više nema ulogu na Kosovu i zato smo bili iznenađeni kada smo videli da je budžet UNMIK-a za narednu godinu povećan", rekla je Čitaku. Zahvalila se SAD i Francuskoj na inicijativi da se misija UN-a Kosovu privede kraju.

16.50 - Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku ocijenila je da je Rezolucija 1244 "odavno istekla" i pozvala ambasadore Savjeta bezbjednosti da posete Kosovo i uvjere se o situaciji na terenu.  Srbi na Kosovu su najprivilegovanija manjina u Evropi, rekla je Čitaku, tvrdeći da su Albanci na jugu Srbije "manjina koja se nalazi u najgorem položaju".

16.45 - Nela Kuburović je upozorila na nekonstruktivni stav Prištine u procesu ispunjavanja dogovora postignutih tokom Briselskog dijaloga. Ona je, takođe, rekla da je neprihvatljiv manir Prištine da se dijalog i proces normalizacije odnosa tretiraju kao sredstvo ucjene prema srpskoj strani i evropskim partnerima.

16.40 - Ministarka pravde Srbije oštro je kritikovala nekadašnjeg šefa Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijema Vokera navodeći da su njegovi postupci doveli do odluke o agresiji na SR Јugoslaviju 1999. godine.

"Protiv Srbije se djelovalo sračunato i ne radi zadovoljavanja međunarodne pravde", rekla je Nela Kuburović.

16.35 - Ministarka pravde Srbije je ocijenila da je odluka francuskog suda da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji "sramna i protivpravna", podsjećajući na prijeteće poruke koje je tokom tog procesa Srbima na Kosovu upućivao njegov brat Daut.

16.30 - Srbija nastavlja da konstruktivno i odgovorno nastavlja da učestvuje u dijalogu, rekla je Nela Kuburović, upozoravajući na odluku kosovskog parlamenta da jednostrano prekine dijalog.

"Više nisu dovoljne prazne reći, potrebna su djela", rekla je ministarka pravde komentarišući zastoj u formiranju Zajednice srpskih opština.

16.20 - Prvi čovek UNMIK-a je, aludirajući na izjave Edija Rame i Hašima Tačija, upozorio na potencijalno opasne najave formiranja regionalog saveza.

"Da li ovakva retorika smije da postoji 2017. godine", rekao je Tanin.  

16.13 - Dijalog Beograda i Prištine zapao je u ćorsokak, rekao je šef UNMIK-a Zahir Tanin, oštro kritikujući kosovske zvaničnike, uključujući i psolanika Dauta Haradinaja, zbog zapaljive nacionalističke retorike.

Na sjednici se razmatra redovni tromjesečni izvještaj Generalnog sekretara UN Antonija Gutereša posvećen radu Unmika i situaciji na Kosovu i Metohiji od 16. januara do 15. aprila.

Ministarka Kuburović će iznijeti mišljenje i stav Srbije povodom novog izvještaja Unmika o stanju na KiM i iznijeti stav Vlade Srbije povodom određenih političkih dešavanja između Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Guteres je u izvještaju ocijenio je da je protekli period na Kosovu i Metohiji obilježen događajima koji nisu doprinijeli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu kao i zbog nedostatka primjene postignutih sporazuma.

"Praktična primjena sporazuma iz dijaloga bila je ekstremno spora. Nikakvi konkretni koraci nisu učinjeni na uspostavljanju Zajednice srpskih opština", naveo je između ostalog Guteres u izveštaju objavljenom na sajtu svetske organizacije.

Kao primjer događaja koji nisu doprinijeli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine, Gutres je iznio inicijativu za transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku i prijetnje Dauta Haradinaja etničkim čišćenjem Srba ukoliko sud u Kolmaru izruči njegovog brata Ramuša Srbiji.

"Јavni prijedlog da se Kosovske bezbjednosne snage tranformišu u oružane snage zakonskim amandmanom umesto ustavnim promjenama izazvao je kontroverzu", a ta inicijativa je naišla na "snažno protivljenje kosovskih Srba, Beograda i međunarodne zajednice, a posebno SAD i NATO," naveo je Gutereš.

On je dodao i da je 7. aprila Daut Haradinaj član kosovske Skupštine iz Alijanse za budućnost Kosova i brat Ramuša Hardinaja "zapretio ratom i etničkim čišćenjem" Kosova ukoliko njegov brat bude prebačen u Beograd i istakao da su njegove izjave ozbiljno uznemirile srpsku zajednicu na KiM i naišle na snažnu osudu međunarodne zajednice, kosovskog predsjednika i Unmika.

Prema njegovim riječima, razlog za ozbiljnu zabrinutost predstavlja i porast nacionalizma, a riječi i akcije koje potpiruju međunaconalne podjele ne doprinose poboljšanju života ljudi ili stabilnosti u regionu.

Kada je reč o povratku raseljenih, generali sekretar UN je izrazio žaljenje što taj proces i dalje nailazi na otpor na lokalnom nivou uz opstrukciju u regionu Istoka.

"Pozivam političke lidere da učine aktivniji napor da smanje taj otpor i spreče da lažne priče zamagle percepciju i iskrive činjenice. Iako su povratnici poznati i unapred provereni od strane kosovskih vlasti, neki funkcioneri se i dalje ponašaju neodgovorno podstičući neosnovane glasine o njima", ukazao je Guteres.

Guteres je ujedno podsjetio sve strane da je sudbina mnogih nestalih još uvek nerješena, istakavši da pružanje odgovora porodicama koje su predugo čekale ostaje humaniterni prioritet i zahteva rješenost zvaničnog rukovodstva obe strane.

Prema ranijim najavama, očekuje se da će Kuburovićeva na sednici istaći da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti i opredijeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da neće ostati nema na pretnje koje dolaze od albanskih političkih lidera, velikoalbanskih lobista i onih koji se protive osnivanju Specijalnog suda za procesuiranje zločina koje su počinili pripadnici OVK.

Izvor: RTS, Tanjug