latinica  ћирилица
16/05/2017 |  16:36 | Autor: RTRS

Evropol: Prerane optužbe Pjongjanga za hakerske napade

Evropol je saopštio da je još rano da bi se utvrdilo ko stoji iza masovnog sajber napada koji je izazvao haos širom svijeta.
Sajber napadi - Foto: RT
Sajber napadiFoto: RT

Evropska policijska služba se oglasila nakon što su bezbjednosne kompanije saopštile da postoje naznake o mogućoj povezanosti Sjeverne Koreje sa globalnim sajber napadima koji su proteklog vikenda unijeli virus "VonaKraj" u kompjuterske mreže širom svijeta.

- Otvoreni smo za istragu u svim pravcima, ali ne želimo da spekulišemo i ne možemo da potvrdimo tu informaciju -  rekao je portparol Evropola Јan Op Gen Ort.

Napad je mogao da dođe bilo odakle, kazao je on za AFP.

U prvim zaključcima o porijeklu masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, Guglov istraživač Nik Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između virusa "VonaKraj" i hakerske akcije iz 2014. godine koju su mnogi pripisali Pjongjangu, prenosi AFP.

Drugi eksperti su odmah reagovali na tu objavu kao na znak - mada ne definitivan - da Sjeverna Koreja možda stoji iza najnovijeg sajber virusa.

Istraživači u bezbjednosnoj kompaniji Kasperski, sa sjedištem u Rusiji, rekli su juče da je to dosad najvažniji trag u vezi s porijeklom virusa koji bi mogao da bude "ključ za rješavanje misterije".

Objašnjavaju da sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrovano ime Lazarus, a za koju se vjeruje da stoji iza hakovanja Soni pikčersa 2014. godine za šta je optuživana Sjeverna Koreja.

Grupa Lazarus se sumnjiči i za hakovanje centrale banke Bangladeša i drugih meta u globalnom finansijskom sistemu.

Obim operacija Lazarusa je šokantan, kažu u firmi Kasperski.

Kompanija Intezer Labs sa sjedištem u Izraelu saglasna je sa pretpostavkom da je Sjeverna Koreja povezana s virusom "VonaKraj" i to, kako kažu, ne samo zbog Lazarusa.

Bezbjednosna kompanija Simantek, takođe je uočila sličnosti između virusa "VonaKraj" i metoda koje koristi grupa Lazarus, ali napominje da to nije ključno.

U svakom slučaju, istraživanja se nastavljaju.

Izvor: Tanjug