latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:02 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

"Srbija i Kina imaju specijalne veze"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom.
Premijeri Srbije i Kine - Foto: RTRS
Premijeri Srbije i KineFoto: RTRS

U tim razgovorima istaknuto je međusobno razumijevanje i uvažavanje sa jasnom porukom da je Srbija Kini jedan od najvažnijih i najbliskijih strateških partnera.

U prilog tome govori i iskazana spremnost predsjednika Kine da radi dalje na učvršćivanje odnosa i strateškog partnerstva dvije zemalje uz uverenje da će Srbija pod rukovodstvom izabranog predsjednika Aleksandra Vučića ekonomski i politički još brže napredovati.

Vučić je rekao da je počastvovan mogućnošću da prisustvuje Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju" i što je saradnjom sa Kinom Srbija uspjela da uradi mnogo. Obavijestio je kineskog predsjednika o rezultatima rada Željezare Smederevo i zahvalio mu se na pomoći oko realizacije tog sporazuma sa kompanijom Hestil.

- Našu putnu infrastrukturu smo razvili u posljednje dvije godine više nego u posljednjih 60, i to bez vaše pomoći nikada ne bismo uspjeli. Podržavamo politiku jedne Kine i uvijek možete da računate na Srbiju kao na svog velikog prijatelja - kazao je Vučić.

Predsjednik Kine se zahvalio na konkretnim prijedlozima za nove vidove saradnje sa Srbijom, naročito iz oblasti poljoprivrede, avio saobraćaja i energetike, istakavši da infrastrukturni projekti imaju prioritet u saradnji.

O uspostavljanju direktne avio-linije Vučić je razgovarao i sa premijerom Li Kećijangom, ali i o nastavku rada i funkcionisanja RTB Bor.

- Mnoge druge zemlje primjećuju da Srbija i Kina imaju specijalne veze i žele da dostignu taj nivo u svojim odnosima - istakao je premijer Li.

Izvor: Sputnjik