latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:14 | Autor: RTRS

Poslanici iz Saveza za promjene glasali za imenovanje Drnde

Predstavnički dom parlamenta BiH imenovao je višeg inspektora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Adisa Drndu za člana komisije zadužene za nadgledanje uslova, postupanje službenih lica i poštivanje prava u zatvorima, iako je bio drugoplasirani na listi kandidata i dovođen u vezu sa vehabijama.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Komisija je predložila da bude izabran Vedad Kurda koji je imao 48,33 bodova, ali je na kraju izabran Drnda bez obzira na to što je imao 46,66 bodova, i to tako što je u toku glasanja poslanik i član komisije za izbor Šemsudin Mehmedović /SDA/ predložio da bude imenovan Drnda, uprkos tome što je utvrđeno da je Kurda prvoplasirani.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović stavio je taj prijedlog na glasanje i on je podržan zahvaljujući i glasovima srpskih poslanika iz Saveza za promijene, piše "Glas Srpske".

"Očito je da su Mehmedović i DŽaferović dobro znali o kome je riječ, ali je zanimljivo da su to znali i poslanici SBB-a koji su glasali protiv imenovanja Drnde. Јoš zanimljivije je da su srpski poslanici iz Saveza za promjene glasali za imenovanje Drnde i otvara se pitanje šta se izdešavalo u međuvremenu s obzirom na to da su /Borislav/ Bojić i /Ognjen/ Tadić, kao članovi komisije predložili da bude imenovan Kurda", rekao je listu sagovornik iz parlamenta BiH.

Bojić je rekao da bodovna lista i prijedlog komisije nisu obavezujući za parlament i tvrdi da ne zna informacije da je Drnda povezan sa vehabijama.

Član Zajedničke komisije parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže da je nevjerovatno da su se predstavnici Saveza za promjene saglasili sa Mehmedovićevim prijedlogom i da nisu rekli ni riječ, iako je imenovanje Drnde neprihvatljivo zbog više osnova.

Drnda je rođen u Sandžaku, a nakon podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo BiH 2003. godine dobio je i posao inpektora u Sipi gdje je radio na osjetljivim poslovima bezbjednosnih provjera.

Mediji su objavili snimke predavanja koje je prije 15 godina držao jedan od osnivača vehabijskog pokreta u BiH Јusuf Barčić i na kojem se u društvu nekoliko desetina vehabija jasno vidi Drnda.

On je bio pored Bilala Bosnića koji je poslije pogibije Barčića preuzeo kormilo u vehabijskoj zajednici u BiH i koji je osuđen u Sudu BiH zbog terorizma.

Izvor: SRNA