latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:58 ⇒ 17/05/2017 | 09:03 | Autor: RTRS

Bramerc se sastao sa srpskim žrtvama rata (VIDEO)

Predstavnice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske predočile su glavnom haškom tužiocu Seržu Bramercu spisak od 127 logora u kojima su tokom rata zlostavljani Srbi, a koje još niko nije pominjao, niti je ko odgovarao.
Bramerc sa srpskim žrtvama - Foto: RTRS
Bramerc sa srpskim žrtvamaFoto: RTRS

Na sastanku u Sarajevu kojem je prisustvovala i v.d. glavnog tužioca BiH Gordana Tadić i više tužilaca, predstavnici srpskih udruženja žrtava ponovo su izrazili su ogromno nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja zločina nad Srbima.

Procesuiranje i hapšenje za ratne zločine nad Srbima aktivirano je tek u posljednje tri godine – ova izjava Gordane Tadić na sastanku i te kako je iziritirala predstavnike srpskih žrtava.

"Moje pitanje je odmah bilo a gdje ste bili do sada, ona kaže nisam ja to radila, znači personalno to prenosi na nekog drugog, šta je nas briga ko je glavni tužilac, gdje su zločini nad Srbima", kaže Božica Živković Rajilić predsjednica Udruženja žena žrtva rata Republike Srpske.

Kao što je i najavila, Rajilićeva je Bramercu predočila spisak od 127 logora za Srbe u 16 opština koje niko ne pominje i na čijem procesuiranju ništa nije učinjeno.

"Evo danas, trebalo je juče biti uhapšeno za ovih 127 mjesta bar 250 ljudi, šta radi taj sud i tužilaštvo i šta će nam to, to je samo jedan parazit koji obećava", dodala je Rajilićeva.

Nije riječ o nekim novim spiskovima, jer bh. Tužilaštvo raspolaže svojim podacima, odgovaraju iz bh. Tužilaštva. Zašto do sada nema razultata, pravdaju radom u skladu sa bh. Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.

"U toku je izmjena državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i moguće je da se dio ovih predmeta prenese na okružna ili kantonalna tužilaštva. Prema našim evidencijama, ima preko 300 najsloženijih predmeta, znači za sve osumnjičene", izjavila je Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca BiH.

"Јa nisam optimista uopšte, kako ću biti optimista kad nakon 20 godina nije urađeno ništa. Šta je sa Tuzlanskom kolonom, Dobrovoljačkom ulicom, šta je za Mrkonjićem, šta je sa Sijekovcem, šta je s Brodom, šta je s Derventom", pita Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

A upravo za ove predmete ni danas nije nedostajalo obećanja u koja srpske žrtve već odavno ne vjeruju.

"Rekli su da će u roku od 6 mjeseci podići optužnice protiv glavnih za Sijekovac, Brod, Derventu, Mrkonjić Grad, Dobrovoljačku, Tuzlansku kolonu, 13 krajiških opština i pogotovo za Atifa Dudakovića koji vrlo brzo treba da se nađe pred licem pravde i ako se to ne ostvari nema saradnje", napomenuo je Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

Da je kritika na sastanku bilo priznaje i Bramerc. Ističe da je na drugima da sude o uspješnosti Tribunala koji se zatvara krajem godine, dok će njegove funkcije dalje prenijeti Mehanizam za međunarodne sudove.

"Ali takođe znamo i nadamo se da će tako i biti da će se nastaviti krivično gonjenje ratnih zločina i da će ono biti vrlo visoko na popisu prioriteta i u Sarajevu, i u BiH, kao i u zemljama regije", rekao je danas glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

I dok je po ko zna koji put Bramerc pričao o neophodnosti da sve žrtve dobiju jednako poštovanje i pravdu, o tome kako u praksi izgleda pravo i pravičnost možda najbolje govori podatak da su Srbi osuđeni na 1470, Bošnjaci na 100 i Hrvati na oko 40 godina zatvora.