latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:58 | Autor: RTRS

Sejdić naredio da zarobljenici deminiraju tunel "Strmica"

Svjedok Tužilaštva BiH Milorad Ćupović izjavio je danas da je u januaru 1993. godine optuženi Ahmet Sejdić, kojeg su vojnici oslovljavali sa "kapetane", naredio da zarobljenici deminiraju tunel "Strmica" u opštini Rudo.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Ćupović je naveo da je 21. januara 1993. godine, kao pripadnik Ruđanske brigade Vojske Republike Srpske, zajedno sa saborcima zarobljen na lokalitetu Strmice, prenosi Birn.

On je posvjedočio da im je tom prilikom oduzeto oružje, ruke svezane užetom, te da ih potom vojska počela tući nogama, rukama, kundacima, a da je, nakon toga prvi put vidio optuženog Sejdića.

"Došao je kapetan Sejdić. Čuo sam da ga tako njegovi vojnici oslovljavaju sa kapetane. Kasnije sam čuo za njegovo ime i prezime. Naredio je da se prekine batinanje. Čekali smo neko vrijeme, oko sat otprilike, dok su se prikupili drugi koji su zarobljeni. Nas je bilo oko 24", ispričao je Ćupović.

On je rekao da su u noćnim časovima krenuli u dvije kolone, vezanih ruku, prema tunelu Strmica, dodavši da je tu bio i kapetan Sejdić.

"Sejdić je rekao da je tunel miniran i naredio da nam se ruke odvežu i da povadimo mine. Tada smo mi počeli da tražimo mine, nas sedam u prvoj vrsti. Rukama smo tražili. Јa sam stao nogom i mina je eksplodirala. Mislio sam da mi je noga odbijena, međutim nije. Gubio sam svijest od jakih bolova i krvarenja", rekao je svjedok.

On je naveo da je ubačen u neko vozilo, da je odvezen u jednu prostoriju i da je ujutro vidio da se nalazi u bolnici u Goraždu i da mu je noga bila zavijena.

Ćupović je naglasio da su u bolnicu dolazili civili koji su ranjenike stalno vrijeđali i udarali, da je poslije nekoliko dana operisan, a da je sedmi ili osmi dan pušten iz bolnice.

On je opisao da je maskirnim vozilom odveden u podrum neke zgrade u Goraždu, u takozvanu ćeliju "četvorka", a da je iz te zgrade izašao u oktobru 1994. godine.

Svjedok je rekao da je Sejdić dolazio u bolnicu u posjetu, kao i jednom ili dva puta u ćeliju.

"Ne znam koji je razlog njegove posjete u bolnici. Pitao nas je kako smo. Nije on ništa loše uradio. On nikoga od nas nije udario", rekao je svjedok odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća.

Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH, Tužilaštvo BiH na teret stavlja da je naredio i nečovječno postupao prema srpskim civilima na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Suđenje će biti nastavljeno 23. maja.

Izvor: Srna