latinica  ћирилица
16/05/2017 |  18:00 | Autor: RTRS

Parlament FBiH odbio inicijativu za smjenu gubitaša

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je odbio inicijativu poslanika DF Јasmina Kadića da Vlada Federacije donese odluku o smjeni svih direktora i izvršnih direktora, odnosno uprava javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH koja imaju negativno poslovanje.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: RTRS

Kadić je istakao da javna preduzeća duguju više od dvije milijarde KM po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa te da kontinuirano posluju s gubicima, zbog čega koče realizaciju velikih infrastrukturnih projekata.

"Poruka je ovo direktorima i upravama da za svoje loše poslovanje i loše upravljanje državnim resursima neće snositi odgovornost. Građani Federacije i dalje mogu očekivati da će finansirati namirenje dugova javnih preduzeća koji su rezultat neodgovornosti, nerada, korupcije i pljačke", rekao je Kadić.

Inicijativa je dobila podršku 38 poslanika opozicije i poslanika SBB-a.

Predstavnički dom federalnog Parlamenta odobrio je Nacrt zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i uputio ga u dvomjesečnu javnu raspravu, čiji je predlagač Vlada Federacije.

Vlada smatra da će predloženo zakonsko rješenje značajno doprinijeti unapređenju obrtničke djelatnosti, povećanju efikasnosti sistema, boljoj koordinaciji opštinskih, kantonalnih i federalnih vlasti, svrsishodnijem trošenju sredstava, smanjenju troškova fizičkim licima i povećanju zaposlenosti.

Predloženi zakon treba da doprinese i suzbijanju sive ekonomije i jačanju tržišta, a njime se ubrzava i pojednostavljuje proces registracije obrtnika i osoba koje obavljaju srodnu djelatnost.

U odnosu na važeći zakon uvedene su novine u prekršajnom kažnjavanju odgovornog lica u nadležnom organu u slučajevima kad nije doneseno rješenje u propisanom roku.

Odlukom većine poslanika sa dnevnog reda današnje sjednice skinute su izmjene i dopune Zakona o osiguranju od odgovornosti za vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti.

Ministar finansija Federacije BiH Јelka Miličević /HDZ BiH/ smatra da ovakav ishod glasanja ne dovodi u pitanje funkcionisanje koalicije ove stranke i SDA, a njen stav dijeli i predsjednik Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović, uz konstataciju da "tu i tamo postoje određeni problemi o kojima ne postoji saglasnost", prenijeli su federalni mediji.

Izvor: Srna