latinica  ћирилица
16/05/2017 |  18:13 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Dobojski gradonačelnik se ne sjeća svoje uloge u ratu (VIDEO)

Da li dobojski gradonačelnik, svjedok sa imunitetom Tužilaštva BiH, Obren Petrović pati od selektivne amnezije?
Obren Petrović - Foto: RTRS
Obren PetrovićFoto: RTRS

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja odbrane pred Sudom BiH u predmetu Ninkoviću i drugi, Petrović se jedino prisjetio i tvrdio da je spiskovima pritvorenika na kojima je njegov potpis, samo utvrđivao stanje ko se nalazi u zatvorima.

Ne sjeća se ovaj SDS-ov kadar ni da je 90-tih zahvaljujući članstvu u ovoj stranci zauzimao niz izvršnih, ali i stranačkih pozicija.

Opšti kontekst događaja u Doboju od polovine 91.godine pa do 3. maja 1992. godine, kada je spriječena okupacija Doboja od paravojnih muslimansko-hrvatskih formacija gotovo sasvim je nestao iz sjećanja Obrena Petrovića.

Nije mu poznato ni da je prva dobojska žrtva Srbin Zdravko Mišić, ali tvrdi da naoružane muslimansko – hrvatske formacije u pojedinim dijelovima Doboja nisu paravojne. Iz odgovora na pitanja odbrane trećeoptuženog Andrije Bjeloševića nije teško zaključiti, imunitet Petroviću omogućava da vješto selektuje svoja sjećanja.

"Ne sjećam se ovog slučaja... ne znam... ne mogu se sjetiti, 1991. godine bilo", kaže danas Petrović.

Tvrdnjom da nije bio u organima SDS-a, mada o tome postoji niz dokaza, prema mišljenju advokata Slobodana Cvijetića, Petrović je načeo proces vlastite diskreditacije. No, Cvijetić kaže, jednosmjerno svjedočenje u kojem su svi osim njega krivi, prihvatljivo je Tužilaštvu, ali ne i odbrani.

"Narednog utorka ću prezentovati odlučujuće dokumente i mislim da ćemo na kraju moći svesti utiske o njegovom svjedočenju. Nesjećanje je možda cijena imuniteta koji je dobio. Htio to ili ne mislim da ćemo od Obrena Petrovića dobiti ono što nam treba i da će na kraju biti korektan svjedok", rekao je Cvijetić.

Petrović će dakle i narednog utorka udobnu gradonačelničku mjenjati za tvrdu stolicu za svjedoke, ali po vlastitom izboru. Prihvatio je ponudu Tužilaštva BiH da se svjedočeći protiv stranačkih kolega Petrović amnestira od eventualne vlastite odgovornosti.