latinica  ћирилица
16/05/2017 |  20:40 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Susret Erdogana i Trampa "tačka preloma"?

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u Bijelu kuću na sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, javlja AFP.

- Nadamo se da ćemo imati dug i produktivan razgovor - izjavio je Tramp pozdravljajući Erdogana u Ovalnom kabinetu.

Teme razgovora dvojice zvaničnika su stanju u Siriji i odluka SAD da naoruža sirijske Kurde koje Turska smatra teroristima, kao i izručenje imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, a koga Turska krivi za organizaciju državnog udara u julu prošle godine.

Tokom sastanka sa Trampom, Erdogan je pohvalio "izvanredne" odnose sa SAD, ali je naglasio da Ankara neće prihvatiti militante Radničke partije Kurdistana u regionu.

Uprskos tome što je američkom predsjedniku saopštio da Ankara ne želi kurdske militante u regionu, turski predsjednik nije direktno kritikovao odluku Vašingtona da snabdijeva oružjem Kurde u cilju ponovnog zauzimanja grada Rake u Siriji.

- U regionu nema mjesta za terorističke organizacije. Aktivnosti Radničke partije Kurdistana nikada nećemo prihvatiti - naglasio je Erdogan.

Erdogan je dodao da bi posjeta Bijeloj kući trebalo da napravi istorijski zaokret u odnosima dvije zemlje, prenijeli su američki mediji.

Tramp je istakao da su Vašington i Ankara imali do sada dobar odnos i da će on biti još bolji.

- Odnosi kakve će SAD i Turska imati niko neće moći da ugrozi - rekao je Tramp.

Izvor: Agencije