latinica  ћирилица
17/05/2017 |  07:41 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Dodik-Movčan: Saradnja Srpske i Sankt Peterburga u svim oblastima (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom gradonačelnika Sankt Peterburga Sergejom Movčanom, koji predvodi delegaciju ovog ruskog grada, tokom višednevne posjete Republici Srpskoj.
Dodik sa delegacijom Sankt Peterburga - Foto: SRNA
Dodik sa delegacijom Sankt PeterburgaFoto: SRNA

Dodik je istakao da će saradnja biti nastavljena u svima oblastima i najavio odlazak u Sankt Peterburg početkom narednog mjeseca gdje će učestvovati na ekonomskom forumu koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

- Imaću priliku da se tamo sretnem sa važnim ljudima, između ostalog i sa gradonačelnikom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom, koji je veliki prijatelj Republike Srpske i pomaže saradnju ovog grada i Srpske - naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske dodao je da je današnji sastanak dio kontinuiteta u saradnji jer Sankt Peterburg i Republika Srpska razvijaju sve značajnuju saradnju u svim segmentima, od privrede i obrazovanja do kulture, a organizovane su i mnoge manifestacije na obje strane.

- Delegaciju Sankt Peterburga čine najvažniji ljudi iz resora uprave grada, a ovaj ruski grad nedavno je posjetila naša delegacija iz oblasti zdravstva. Oni su u Rusiji vidjeli potencijale koji su mogući u razvoju zdravstvenih usluga i svega što je važno za uspješnu saradnju - naveo je Dodik.

Movčan je podsjetio da je delegacija koju predvodi ranije razgovarala i sa ministrima Srpske, te izrazio opredjeljenje za realizaciju "Mape puta" za saradnju u svim oblastima, koja je potpisana prošle godine.

On je istakao da su odnosi Srpske i Sankt Peterburga veoma dobri i razvijeni, zahvaljujući Dodiku i Poltavčenku.

Dodao je da delegaciju koja boravi u Srpskoj čine predstavnici različitih komiteta iz raznih djelatnosti - kulture, fizičke kulture, omladine, industrijske politike i inovacije, poslovnih odnosa i tržišta.

Dodik sa delegacijom Sankt Peterburga (Foto: SRNA)

U Banjaluci je danas otvorena manifestacija "Dani Sankt Peterburga u Republici Srpskoj" koja će trajati do 31. maja.

U okviru ove manifestacije danas je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci biće otvorena izložba "Upoznavanje sa Peterburgom". Izložbu je otvorio ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

U Muzeju Republike Srpske biće otvorena izložba "Opsada Lenjingrada u fotografijama", a njeno otvaranje izložbe uveličaće Gudački kvartet "Kapelija" simfonijskog orkestra Državne akademske kapele Sankt Peterburga.

Centralna manifestacija je Gala koncert peterburških zvijezda opere i baleta, koji će se publici predstaviti u Dječijem pozorištu Republike Srpske.