latinica  ћирилица
17/05/2017 |  09:19 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Čović: Ne postoji parlamentarna većina za vitalne zakone

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da je glasanje o setu zakona o akcizama u Predstavničkom domu parlamenta BiH pokazalo da trenutno ne postoji parlamentarna većina za izglasavanje vitalnih zakona zbog čega je potrebno tražiti razloge za to.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Čović ističe da treba tražiti zajednička rješenja i kompromis jer je uvjeren da će isti tekst zakona o akcizama, ako se ponovo nađe u parlamentarnoj proceduri, završiti na isti način ili još gore nego u prethodnim slučajevima, jer se već sada vide naznake iz nekih stranaka koje su to ranije podržavale da više ne bi dale podršku.

- Moraće predlagač, ako je to Savjet ministara BiH, ozbiljnije pristupiti tome, okupiti sve i vidjeti gdje su pragovi tolerancije koje prihvata MMF, koji je postavio uslove šta mi moramo da ispunimo - rekao je Čović za "Dnevni avaz".

On tvrdi da trenutno ne razmišlja o alternativi izmjenama Izbornog zakona koje je HDZ BiH uputila u parlamentarnu proceduru, nego čvrsto vjeruje da će nakon odluke Ustavnog suda BiH o ovom zakonu biti otvorena rasprava u Predstavničkom domu.

- Ovaj prijedlog minimum je kojim se u ovom trenutku jedna strana može zaštititi od uticaja velikog broja glasača Bošnjaka kod izbora člana Predsjedništva BiH ili Kluba Hrvata u Domu naroda. I mislim da je sada prilika i da se pokaže da se ima volje za konačno rješenje pritanja prelivanja glasova iz jednog naroda drugom narodu - istakao je Čović.

Izvor: srna