latinica  ћирилица
17/05/2017 |  10:32 ⇒ 10:36 | Autor: RTRS

I.Sarajevo: Sve institucije da se uključe u rješavanje problema nelegalnih prevoznika

U rješavanje problema nelegalnih prevoznika moraju biti uključene sve nadležne službe i institucije iz Republike Srpske i BiH, izjavio je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Istočno Sarajevo Dragan Cvijetić.
I.Sarajevo- Dragan Cvijetić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove - Foto: SRNA
I.Sarajevo- Dragan Cvijetić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske posloveFoto: SRNA

Cvijetić je novinarima u Istočnom Novom Sarajevu pojasnio da je ovaj problem prisutan već nekoliko godina na području grada Istočno Sarajevo, ali i na teritoriji cijele BiH.

- Mi smo u više navrata pokretali zajedničke akcije i vršili kontrole, ali, zbog neadekvatnih zakonskih rješenja, nismo ništa značajno mogli da uradimo, jer putnici koji koriste taj nelegalni prevoz neće da priznaju da nisu dobili kartu, a sami inspektori nemaju pravo da legitimišu te putnike. Kada taj problem dođe na sud, jednostavno nema nikakvog efekta - rekao je Cvijetić.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove grada Istočno Sarajevo Nebojša DŽebo rekao je da se nelegalnim prevoznicima smatraju svi učesnici u saobraćaju koji svoju djelatnost nisu registrovali u opštinama u sastavu grada Istočno Sarajevo, nisu licencirali svoja vozila za prevoz putnika, a nisu se ni registrovali za linijski gradski, međugradski i međudržavni saobraćaj.

On je naglasio da je problem nelegalnog prevoza putnika trenutno najzastupljeniji u sektoru taksi i kombi prevoza, koji je i najizraženiji.

- Grad u okviru svojih nadležnosti svake godine vrši redovno usaglašavanje linija i sve što izađe u obliku knjige redova vožnje je ono što se zove legalno, a prevoznici koji posjeduju takve redove vožnje su legalni. To je zakonska obaveza Grada, koju smo mi u obavezi da svake godine prilagodimo - pojasnio je DŽebo.

Prema njegovim riječima, problem takozvanog divljeg prevoza, koji je nadležnosti nadzora inspekcijskih službi, pojavljuje se u samom gradu i pri prelasku državne granice, ako je riječ o prevoznicima iz susjednih zemalja.

- Dobili smo informaciju da je riječ o Gea tursu koji na neregistrovanim linijama obavlja prevoz od kuće do kuće, ne ulazeći u autobuske stanice. Ovaj prevoznik koristi nešto što mu je zakon omogućio, a zove se ugovoreni prevoz putnika - dodao je DŽebo.

DŽebo je pojasnio da se problem dokazivanja nelegalnog prevoza obavlja isključivo na sudu, a za to je neophodno svjedočenje lica koje je platilo kartu.

- Problem je taj što kod ugovorenog prevoza nema izdavanja karata, jer se kod tog vida prevoza prave liste putnika. Prilikom prelaska granice ta lista se pokaže i ona je kao takva validna - kaže DŽebo.

On je rekao da ti prevoznici imaju niže cijene karata u odnosu na registrovane, te da od toga Poreska uprava i Republika Srpska nemaju nikakve koristi.

- Uvidjevši takav problem, Grad će na inicijativu gradonačelnika /Nenada Vukovića/, organizovati sastanak sa predstavnicima institucija koji bi trebalo da učestvuju u rješavanju ovog problema - zaključio je DŽebo.

Predstavnici prevoznika i autobuskih stanica iz Istočnog Sarajeva već duže vrijeme upozoravaju ne sve učestalije pojave nelegalnih prevoznika, koji svojom nelojalnom konkurencijom ugrožavaju rad, ali i opstanak ovih preduzeća.

Izvor: SRNA