latinica  ћирилица
17/05/2017 |  14:14 | Autor: RTRS

FBiH: Usvojen izvještaj o radu Agencije za reviziju privatizacije

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je većinom glasova, nakon diskusije, izvještaj o izvršenju programa rada Agencije za reviziju privatizacije.
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiHFoto: klix.ba

Direktor Agencije Vedad Duraković rekao je da su u prošloj i ovoj godini konačno počeli da rade na reviziji banaka, da je skinut moratorijum na zapošljavanje u ovu agenciju, nakon čega su zaposlili određeni broj revizora, te da je planirana revizija 14 firmi i četiri banke.

Poslanik DF-a Јasmin Kadić naveo je da u izvještaju nisu navedena pojašnjenja revizije pet preduzeća iz prošle godine, ali se može zaključiti da je privatizacija tih pet firmi bila korektna, te da se, ako Agencija nastavi tako raditi, postavlja pitanje njene svrhe.

Poslanik SBB-a Faruk Ćupina ocijenio je da Agencija predstavlja potencijal da dokaže i osudi ono što se vidi, da je privatizacija bila loša i kriminalna.

On je dodao da brine konstantno produžavanje rokova za izvršenje revizije.

- Govorimo o brojci od 1.200 privatizacija, a završeno je šest i tri su u procesu. Neophodno je da Agencija u saradnji sa Vladom pristupi postavljanju prioriteta, ali i izradi novi program rada - istakao je Ćupina.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović rekao je da daju punu podršku radu Agencije koja nailazi na otpore interenih krugova koji ne žele reviziju, prenose federalni mediji.

On je istakao da su potrebne izmjene zakona, te napomenuo da je drugostepeni organ Vlada FBiH koja je formirala komisiju čiji su pojedini članovi bili direktno uključeni u privatizaciju.

- Ako izmjene zakona ne dođu od Vlade brzo ćemo reagovati u saradnji sa drugim klubovima - dodao je Osmanović.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a naglasio je da je Agencija mlada, da, nažalost, u BiH postoji puno sumnjivih privatizacija, te da Agencija, bez obzira na to što se finansira iz budžeta, mora biti nezavisna od Vlade FBiH.

Izvor: SRNA