latinica  ћирилица
17/05/2017 |  16:03 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Trebinje: Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta za 2016. godinu (VIDEO)

Odbornici Skupštine Grada Trebinje usvojili su Izvještaj o izvršenju budžeta za 2016. godinu po kojem je gradskakasa u minusu 1, 3 miliona maraka.
Skupština Grada Trebinje - Foto: RTRS
Skupština Grada TrebinjeFoto: RTRS

Odbornici su usvojili i Odluku da se dugoročnim krditnim zaduženjem od oko 6 milona i 300 hiljada maraka, koje je izglasano na prethodnom zasjedanju, pokrije minus u gradskoj kasi. Oko deficita i pokrića minusa, vlast i opozijicja je imala suprotstavljene stavove, a mnogo rasprave bilo je i o izmjeni Statuta grada Trebinja i tome hoće li Skupština dobiti drugog potpredsjednika iz reda nacionalnih manjina.

Završni račun i Izvještaj o izvršenju budžeta za 2016 tu godinu je u minusu za 1, 3 miliona maraka. Sadašnja opozicija, koja je veći dio prethodne fiskalne godine bila vlast, tvrdi da je deficit iskonstruisan i da bi račun bio u plusu da su oni ostali na vlasti. Protive se pokrivanju deficita kreditom. 

- Načina ima dosta. Potraživanja grada Trebinja u iznosu od 8 milina maraka da se može pokriti deficit iz tih izvora - istakao je odbornik PDP-a Zoran Anđelić.

Priču o suficitu i investitorima koji su odsutali od ulaganja u Trebinje nakon promjene vlasti sadašnja pozicija okupljena oko SNSD-a odbacuje kao netačnu i neozbiljnu. Јasno je, tvrde, ko je i kakvim radom gradsku kasu doveo do minusa. Odluku o Izvršenju Budžeta su podržali, jer bez toga gradska vlast ne bi mogla biti ozbiljan pregovarač sa međuanrodnim institucijama i onima koji su zainteresovani da ulažu u Trebinje.

- Egzaktni podaci po pravilima ekonomije i računovodstva, to su tačni podaci. Tvrdnje šta bi bilo i kad bi bilo i ko je šta prodao i neko odustao zbog ovog ili onog je neozbiljno, ništa sporno - istakao je predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Gordan Mišljević.

Neozbiljne priče da je bilo nekih investotora koji prolaze i da im se ne treba vratiti akontacija koju su dali - kaže zamjenik gradonačelnika Grada Trebinje Mirko Đurić.

Burnu raspravu izazvala je izmjena Statuta Grada u dijelu koji se odnosi na mogućnost da Skupština dobije drugog potpredsjednika. Dok vlast tvrdi da je riječ samo o usklađivanju sa Zakonom o loklanoj samoupravi, mišljenje da je druga potpredsjednička fotelja nepotrebna, osim opozicije , dijeli i sadašnji potpredsjednik, odbornik DNS-a, Bojan Šapurić. 

- Mi smo grad sa 29 000 stanovnika treablo bi da bude 3 % nacionalna manjina i tako da sa 2% ne treba nam drugi potpredsjednik - izjavio je potredsjednik Skupštine Grada Trebinje Bojan Šupurić.


- Preuranjeno je sa pričom hoće li biti drugog potpredsjenika. Dozvoljena je mogućnost možda će nekad doći na red, ali još uvijek nije došla- rekao je predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak.

Ukoliko to bude tačka dnevnog reda na nekom od narednih zasjedanja, drugi potpredsjednik skupštine birao bi se iz reda nacionalnih manjina.