latinica  ћирилица
17/05/2017 |  16:22 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Ivanić primio akreditive novih ambasadora Australije i Meksika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić primio je danas u Sarajevu akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Australije za BiH Brendona Čarlsa Hemera, saopšteno je iz Predsjedništva.
Sarajevo: Ivanić - Hemer - Foto: SRNA
Sarajevo: Ivanić - HemerFoto: SRNA

Ivanić i Hemer ocijenili su da su odnosi između BiH i Australije na bilateralnom i multilateralnom planu dobri, te da postoji obostrani interes za njihovo dalje unapređenje, a posebno u oblastima privrede i trgovinske razmjene.

Naglašena je potreba zaključivanja bilateralnih sporazuma s ciljem bržeg razvoja političkih i privrednih odnosa, te izražen interes za razmjenu posjeta na visokom i najvišem nivou.

Razgovarano je i o značaju brojne zajednice državljana BiH koji žive i rade u Australiji, čiji angažman doprinosi jačanju odnosa dvije zemlje u svim oblastima.

Ivanić i Hemer razgovarali su o aktuelnoj situaciji u obje zemlje i temama od globalnog značaja, a Ivanić je informisao ambasadora o predstojećim aktivnostima i reformskim procesima na putu evropskih integracija BiH i ispunjavanju spoljnopolitičkih prioriteta BiH.

Ivanić je danas primio i akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Meksika za BiH Marka Antonija Garsije Blanka, koji je prenio da je Meksiko zemlja koja prepoznaje značaj poštovanja koegzistencije kao preduslova blagostanja, bezbjednosti i prosperiteta za sve.

Meksički ambasador je u pozdravnom govoru istakao da je Meksiko prijateljska i miroljubiva zemlja, te da se njena politička filozofija temelji na maksimi da među narodima i pojedincima poštovanje prava drugih znači mir, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ivanić i Blanko razgovarali su o bilateralnim odnosima BiH i Meksika, te potrebi daljeg razvoja dobrih političkih odnosa dvije zemlje koje su prošle godine obilježile 15. godina diplomatskih odnosa.

Istaknuta je potreba unapređenja ukupne bilateralne saradnje, posebno trgovine, a razgovarano je i o konkretnim mogućnostima investiranja i turističkim potencijalima, te kulturnoj saradnji.

Ivanić je informisao ambasadora o aktuelnoj situaciji u BiH, važnosti reformskih procesa i čvrstoj opredijeljenosti BiH prema EU.

Izvor: SRNA