latinica  ћирилица
17/05/2017 |  18:21 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

FBiH - Problem nelegalni korisnici podsticaja za poljoprivredu

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić rekao je danas da dugogodišnji nelegalni korisnici podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju vrše pritisak na ovo ministarstvo.
Vlada Federacije BiH (Foto: fbihvlada.gov.ba) -
Vlada Federacije BiH (Foto: fbihvlada.gov.ba)

U obraćanju na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o stanju o poljoprivredi Dedić je istakao da su naslijeđeni neuređeni podsticaji jedan od problema u poljoprivredi i ocijenio da su podsticaji postali socijalna, a ne razvojna komponenta.

"U poljoprivredu ulaze mnogi zbog podsticajnih sredstava", tvrdi Dedić navodeći da pravo na podsticaj u FBiH ostvaruje oko 2.500 obrtnika i pravnih lica korisnika te 12.000 fizičkih lica.

On je dodao da je Federalna poreska uprava dostavila podatke da je među 12.000 fizičkih lica 2.000 korisnika koji su zaposleni u raznim državnim službama, 2.500 penzionera, te 450 korisnika socijalne pomoći.

"Struktura korištenja podsticajnih sredstava nije dobra, u tome je problem", ocijenio je Dedić.

Govoreći o naslijeđenim problemima u resornom ministarstvu, Dedić je rekao da je Ministarstvo u proceduru revizije stavilo 48,3 miliona KM, te da su revizijom, do sada, poništena rješenja vrijednosti sedam miliona KM, izrečeno 77 zabrana korisnicima podsticaja, kao i da je Vlada FBiH poništila 68 rješenja po pravu nadzora.

"Izdali smo 53 rješenja o povratu sredstava čime je 200.000 KM vraćeno u budžet FBiH", istakao je Dedić.

Izvor: Srna