latinica  ћирилица
17/05/2017 |  18:45 ⇒ 18/05/2017 | 07:28 | Autor: RTRS

Ivanov predao Zaevu mandat za sastav nove vlade (VIDEO)

Nakon nešto više od 5 mjeseci i vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov predao je mandat za sastav nove vlade predsjedniku SDSM-a Zoranu Zaevu.
Zaev i Ivanov - Foto: RTRS
Zaev i IvanovFoto: RTRS

SDSM se o parlamentarnoj većini dogovorio sa tri albanske partije – DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca. Ipak, ni na dan kada je dobio mandat, Zaev nije mogao a da ne prođe bez političkih sukoba. Poručio je da mu je bilo neprijatno slušati premijera Srbije Aleksandra Vučića o navodnom makedonskom scenariju.

Lider SDSM-a i parlamentarne većine u Sobranju, Zoran Zaev istakao je da je neprijatno na koji način Srbija komentariše događanja u Makedoniji, ali da će se truditi da ima dobre odnose sa zvaničnicima iz Beograda.

- Vučić je vodio kampanju i bukvalno u svakom svom nastupu govorio o nekakvom "makedonskom scenariju". Nažalost, to je, makar meni, bilo neprijatno slušati, to kako naš komšija govori o Makedoniji - istakao je lider SDSM-a i mandatar za novi sastav Vlade Zoran Zaev.

Iz Beograda na ovakve izjave stižu kritike. Zaevu zamijeraju jer se nije ogradio od svojih prethodnih kritika na račun srpskog rukovodstva. Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom i nastaviće se tako ponašati, ali Srbiju trebaju svi poštovati, poručuju srpski zvaničnici.

- Srbija se ne miješa u unutrašnja pitanja drugih država. Srbija želi dobre odnose sa susjedima, ali izjave Zaeva su upravo u suprotnom tonu. Srbija sigurno neće dozvoliti bilo kome, pa ni Zaevu, da je ponižava, a odnos prema vlastima u Skoplju će ubuduće biti recipročan njihovom odnosu prema Srbiji - naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Zaev je početkom maja izjavio da su Srbi i Makedonici bratski narodi, ali i da je u Srbiji na vlasti nacionalističko rukovodstvo Aleksandra Vučića. Na vlasti u Makedoniji sada će biti SDSM Zorana Zaeva, potpomognuta nacionalističkim albanskim strankama. Upravo ovu vlast i imenovanje Zaeva za mandatara, danas je pozdravila Evropska unija.