latinica  ћирилица
17/05/2017 |  18:54 ⇒ 23:03 | Autor: RTRS

Reakcije na odluku NSRS o Ljubiji (VIDEO)

Narodna skupština nije usvojila Odluku Vlade o prodaji 65 odsto osnovnog kapitala Rudnika željezne rude Ljubija, kompaniji Izraeli investment grup. Za odluku je glasalo 39 poslanika, 34 su bila protiv, sedam udržano.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Tako je okončana jedna od najburnijih sjednica Narodne skupštine, u ovom sazivu. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, Srni, da je ovakvom odlukom oštećena Republika, i da će u periodu koji dolazi to uvidjeti svi koji danas nisu glasali za prijedlog Vlade, ali i javnost u Srpskoj.

Ishod glasanja mogao se naslutiti 15 minuta prije nego što je zvanično počelo, kada je pet poslanika koalicije Domovina najavilo kako će glasati.

A na samom glasanju 39 poslanika pritislo je taster za, pa odluka Vlade nije dobila potrebnu većinu. Bio je to signal za opozicione poslanike da okupiraju govornicu u holu narodne skupštine i izarze zadovoljstvo ovakvom odlukom.

Ishodom glasanja zadovoljni i u DNS-u.

Sa druge strane, ministar Đokić istakao je da ovakav ishod glasanja ne smatra svojim porazom, ali upozorava da je zbog toga Republika Srpske propustila veliku razvojnu šansu.

Da će ovakvim ishodom biti oštećena i Srpska, tvrdi i predsjednik Milorad Dodik, koji podsjeća da je akcije RŽR trebalo prodati izraelskoj kompaniji koja je nudila i više novca i bolje uslove i planove za razvoj Ljubije.

- Biće zanimljivo analizirati u narednom periodu ko je i zašto glasao kako je glasao, i ko je glasao za interese 'Arselor Mitala', a ne Srpske u rudniku 'Ljubija'. Rekao sam da se neću osjećati ni kao pobjednik ni kao poraženi kakav god bio ishod glasanja u Narodnoj skupštini o ovom pitanju - naglasio je Dodik.

Skupštinska rasprava danas je bila u sličnom tonu kao i juče. Žustru raspravu, ipak, obilježila je izjava potpredsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića.

Ni nakon okončanja glasanja nisu se stišale priče o kupovini poslanika, ovaj put na relaciji SDS i njihova bivše poslanica, Simune Žakule.

Da će ovakvim ishodom biti oštećena i Srpska, tvrdi i predsjednik Milorad Dodik, koji podsjeća da je akcije RŽR trebalo prodati izraelskoj kompaniji koja je nudila i više novca i bolje uslove i planove za razvoj Ljubije.

- Biće zanimljivo analizirati u narednom periodu ko je i zašto glasao kako je glasao, i ko je glasao za interese 'Arselor Mitala', a ne Srpske u rudniku 'Ljubija'. Rekao sam da se neću osjećati ni kao pobjednik ni kao poraženi kakav god bio ishod glasanja u Narodnoj skupštini o ovom pitanju -  dodao je Dodik.

A neizostavne su bile i priče o budućnosti koalicije DNS- SNSD – SP. Lider DNS-a, Marko Pavić rekao je da je odgovornim za ovakav pokušaj privatizacije smatra resorno ministartsvo i ministra Đokića, koji je odgovorio da je to bila odluka Vlade, a ne njegova lična, a u tome ga je podržala i premijerka Željka Cvijanović. Đokić je dodao i da koalicija, što se njega tiče, i dalje postoji, a da, ako neko želi da izađe, to i može. Potpredsjednik DNS Nedeljko Čubrilović, koji je na glasanju bio sudržan, rekao je da ovakva odluka ne bi trebalo da bude razlog za raskidanje koalicije.

Iz opozicije smatraju da će pravi test za vladajuću koaliciju biti posebna sjednica o zahtjevu za izglasavnje nepovjerenja vladi, koja je, na njihovu inicijativu, zakazana za 31. maj.

Poslanici DNS-a i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske izrazili su zadovoljstvo što danas nije data saglasnost na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR "Ljubija" Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.