latinica  ћирилица
17/05/2017 |  18:59 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Predsjednik Osnovnog suda u Brčkom dobio odštetu od 20 hiljada maraka (VIDEO)

Predsjednik Osnovnog suda u Brčkom Јadranko Grčević tužio je Vladu Distrikta i dobio odštetu od 20 hiljada maraka za duševnu bol, jer su privatni razgovori između njega i bivšeg gradonačelnika Dragana Pajića bez njegovog znanja objelodanjeni na lokalnom portalu.
Brčko - Osnovni sud - Foto: RTRS
Brčko - Osnovni sudFoto: RTRS

Sudskom presudom za dva slična slučaja dojeljeno mu još 16 hiljada maraka. Za tadašnjeg novinara portala koji je objavio razgovor, to je slučaj bez presedana, za Grčevića sve je zakonito, osim hajke koju protiv njega vodi SDA i predsjednik Skupštine.

Novinar Edin Ražanica zbog objavljivanja telefonskog razgovora predsjednika Osnovnog suda Јadranka Grčevića i bivšeg gradonačelnika Dragana Pajića u aferi Bingo, kažnjen sa 7 hiljada maraka. Tvrdi da je odšteta od 20 hiljada predsjedniku suda nerealna.

"To je strašno, ja mislim da nije zabilježenna veća kazna", rekao je Raženica.

Galama oko iznosa je instruisana, odgovara Grčević, tvrdeći da je razlog taj što će, tražiti da ukupno 36 hiljada maraka odštete plate oni koji su zloupotrijebili funkciju. To se odnosi na bivšeg šefa policije Gorana Lujića, koji je, tvrdi, neovlašćeno objelodanio informacije pojedinim novinarima.

 "Svi su tobože zabrinuti za visinu, što se vi brinete za budžetska sredstva, kad se ta budžetska sredstva imaju namiriti od onoga ko je zolupotrebio svoju funkciju i izbacio tonski zapis", dodao je Grčević.

Grčević kaže da kontunirani napadi na njega dolaze od iste grupe političara i novinara, koji žele da i treći mandat člana Visokog sudskog tužilačkog savjeta pripadne glavnom tužiocu Zekerijahu Mujkanoviću. Tvrdi da je to od njega zahtijevao predsjednik SDA i Skupštine Esed Kadrić.

Kadrić odgovara da je od Grčevića tražio samo da se poštuje zahtjev Visokog sudskog tužilačkog savjeta, i da član toga tijela iz Brčkog bude bošnjak.

"Velika je sramota za Brčko što su članovi Pravosudne komisije, dobili pismo supervizora u kome ih proziva da krše zakon", izjavio je Kadrić.

Pravosudna komisija je svojevrsno ministarstvo pravde u Brčkom, koje čine 3 Bošnjaka, 3 Hrvata i 2 Srbina. Oni su, tvrdi Grčević, zakonito i u skladu sa procedurom izabrali je sudiju Dragana Tomaša za člana Savjeta, umjesto javnog tužioca Zekerija Mujkanovića.