latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:00 | Autor: RTRS

Akcija "Kurir": Podignuta optužnica protiv 11 uhapšenih

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv 11 lica uhapšenih u akciji "Kurir" koja se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, povredu zakona od strane sudija, primanje dara, te falsifikovanje službenih isprava.
Tužilaštvo kantona Sarajevo (Foto:pravosudje.ba) -
Tužilaštvo kantona Sarajevo (Foto:pravosudje.ba)

Optuženi su advokati Ismet Hamzić, Samina Skopak i Esad Hrvačić, sudija Opštinskog suda u Sarajevu Milena Rajić, službenici u Opštinskom sudu Tanja Јović, Branka Husanović, Zaim Spahović i Muamer Pita, službenik Kantonalnog suda u Sarajevu Mirsada Alić, stručni saradnik advokata Hrvačića, Elmin DŽino, te Pero Vuković, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Hamzić se tereti da je od 2013. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda pred Opštinskim sudom u Sarajevu. Članovi ove grupe bili su Mirsada Alić, Pero Vuković, Zaim Spahović, Tanja Јović i Branka Husanović.

Prema optužnici, Hamzić je preko službenika suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sudiji Mileni Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka.

U optužnici se navodi da je Hamzić pokretao parnične postupke, falsifikovao dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

U istom periodu, zbog nezakonitog knjiženja imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Hrvačić udružio se sa sudskim kuririma Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom te stručnim saradnikom Elminom DŽinom. Tako su, kako se navodi, izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda, a nakon udruživanja advokata Samine Skopak s istim kuririma, doneseno je devet nezakonitih presuda.

Činjenjem krivičnih djela organizovani kriminal koji se odnosi na Hamzićevu grupu, te udruživanjem radi činjenja krivičnih djela što se odnosi na Hrvačića i Skopak, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povreda zakona od strane sudije, falsifikovanje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, osumnjičeni su pribavili sebi imovinsku korist od oko 200.000 KM, dok pribavljena korist strankama advokata zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od sedam miliona KM.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu da produži pritvor organizatoru Ismetu Hamziću, dok su za ostale u optužnici predložene mjere zabrane.

Istovremeno, sudu je predloženo oduzimanja imovine pribavljene činjenjem navedenih krivičnih djela.

Optužnica koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje sadrži 820 stranica, predloženo je više od 1.000 materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje 246 svjedoka, te sedam vještaka i stručnih lica.

Izvor: SRNA