latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:30 | Autor: RTRS

"Da se ja pitam, protjerao bih ambasadora Turske"

Američki senator DŽon Mekejn, za kojeg Rojters navodi da je jedan od vodećih glasova u Kongresu SAD kada je u pitanju spoljna politika, danas je zatražio protjerivanje ambasadora Turske u Vašingtonu nakon nasilja koje je izbilo između demonstranata i turskih bezbjednjaka tokom nedavne posete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

-Trebalo bi da protjeramo do đavola njihovog ambasadora iz SAD.Takva stvar ne može da ostane bez diplomatskog odgovora , rekao je predsjedavajući senatskog Komiteta za oružane snage SAD.

Mekejn je dodao da bi SAD u ovom slučaju mogle da preduzmu i pravne mjere.

Zvaničnici SAD oštro su kritikovali tursku vladu nakon što se pojavio snimak na kom se pripadnici obezbjeđenja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana guraju pored policije i nasilno prekidaju protest koji se događa ispred ambasade Turske u Vašingtonu.

Na snimku se vide muškarci u tamnim odjelima kako pesnicama i nogama napadaju malu grupu demonstranata i kako uzastopno šutiraju žensku osobu koja leži sklupčana na zemlji, prenosi AP.

Drugi hvata ženu za vrat i baca je na zemlju, a čovjek koji je nosio ručni megafon nekoliko puta je udaren u glavu.

Ukupno je, kako se navodi, povrijeđeno devet osoba.

Sukob se dogodio u rezidenciji turskog ambasadora u utorak, kada je Erdogan stigao poslije sastanka sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom u Bijeloj kući.


Izvor: Blic