latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:31 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Minasi danas predao Studiju izvodljivosti o mogućnosti instalacije softvera "SIDNA"

Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi predao je danas u Sarajevu predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milanu Tegeltiji Studiju izvodljivosti o mogućnostima instalacije softvera SIDNA u informaciono-komunikacioni sistem pravosuđa BiH.
Sarajevo - Italija - pravosuđe - Foto: RTRS
Sarajevo - Italija - pravosuđeFoto: RTRS

U Studiji, koju su radili italijanski eksperti, jasno su naznačene preporuke koje je potrebno realizovati, kako bi se ovaj vrhunski analitičko-istraživački alat u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije instalirao u pravosudni IT sistem BiH, saopšteno je iz VSTS-a.

Minasi i Tegeltija su istakli da je riječ o prvim koracima u budućoj plodonosnoj saradnji između pravosuđa Italije i BiH.

"Savjet je ključna institucija za jačanje pravne države u BiH, u skladu sa evropskim standardima. Italija želi da bude važan partner na tom putu, naročito jačanjem saradnje između VSTS-a i italijanskog Visokog sudskog savjeta /CSM/", rekao je Minasi tokom svoje nastupne posjete VSTS-u.

Prema njegovim riječima, rezultat te saradnje će biti potpisivanje memoranduma o razumijevanju između dvije institucije, koji je u završnoj fazi.

Minasi je dodao da, ukoliko VSTS prihvati Studiju izvodljivosti za donaciju softvera razvijenog na osnovu višedecenijskog iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala, postoji mogućnost djelimičnog kofinansiranja iz evropskih fondova koji potiču iz regionalnog projekta IPA za borbu protiv organizovanog kriminala, koji vodi italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tegeltija je rekao da su ovo konkretni koraci u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji pokazuju spremnost sistema da vrši unapređenja u ovoj oblasti.

On je zahvalio Vladi i pravosuđu Italije na njihovoj velikodušnosti i razumijevanju koje pokazuju za reformu sektora pravde u BiH.

Predsjednik VSTS-a je izrazio zadovoljstvo što će uskoro biti potpisan sporazum o saradnji između Savjeta i Visokog sudskog vijeća Italije, čime će se produbiti saradnja između dva pravosudna sistema.

Softver SIDNA predstavlja vrhunski analitičko-istraživački alat koji koristi Državna direkcija za borbu protiv mafije i terorizma Italije.

Softver omogućava analizu i korelaciju ogromnog broja podataka i njihovo prevođenje u opšte informacije i istražne radnje za tužioce i policijske službenike.

Riječ je o unaprijeđenoj IT platformi, koja omogućava istražiocima i analitičarima da brzo i jednostavno razumiju kompleksne scenarije.

Zahvaljujući vizuelnim analitičkim modulima istrage, softver može procesuirati zajedno informacije iz različitih baza podataka i ukazati na veze između osoba, bankovnih računa, organizacija i drugih elementa istrage, te kreirati karte sa vremenskim rokovima, mapama, slikama, audio zapisima, fotografijama, video zapisima i drugim dokumentima, kako bi se obezbjedila razmjena svih relevantnih informacija.

Izvor: SRNA