latinica  ћирилица
19/05/2017 |  08:43 | Autor: RTRS

Erjavec: Hrvatska nervozna zbog arbitraže pa reaguje na Tompsona

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da je iznenađen negativnim hrvatskim reacijama na odluku slovenačkih vlasti da zabrane koncert Marka Perkovića Tompsona u Mariboru.
Karl Erjavec - Foto: AFP
Karl ErjavecFoto: AFP

Erjavec je ocijenio da je to vjerovatno rezultat nervoze Zagreba zbog očekivanja skore odluke arbitražnog suda o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske, objavili su slovenački mediji, prenosi Hina.

- Tompsonovi koncerti već su bili zabranjivani ili je za njih otkazana dvorana, na primjer u Austriji i Švajcarskoj, ali i u samoj Hrvatskoj, pa se čudim tim reakcijama hrvatskih vlasti. Neka u Hrvatskoj pogledaju zašto Tompsonovih koncerata nije bilo u Puli ili Umagu. Zato mislim da to nije nikakva posebna afera i da su naša tijela odluku donijela suvereno i u skladu sa propisima - rekao je Erjavec za STA.

Nakon što su gradske vlasti Maribora zabranile koncert hrvatskog kantautora koji glorifikuje ustaštvo, Marka Perkovića Tompsona, hitno je reagovao hrvatski državni vrh, a portal Indeks se obrušio kritikama na premijera primjećujući da očito ne zna o kakvom je repertoaru riječ, te mu preporučuje da pogleda njegove nastupe. 

Tompson je, naime, trebalo da u subotu održi koncert u Mariboru, ali su tamošnje vlasti zabranile koncert na osnovu preporuka slovenačke policije koja je zaključila da bi "na mariborski Tompsonov koncert mogle doći osobe iz susjednih država koje su karte kupovale preko interneta".

Zbog toga je slovenačka policija ocijenila da bi na koncertu mogao biti povećan rizik od počinjenja krivična djela.

Izvor: Tanjug