latinica  ћирилица
19/05/2017 |  09:59 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

Cvijanović: 21 milion KM za vodoprivredne objekte u četiri opštine (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da se u narednom periodu očekuje realizacija projekata koji se odnose na vodoprivredne objekte u vrijednosti od 21 milion KM u Modriči, Derventi, Brodu i Vukosavlju.
Cvijanović u Modriči - Foto: RTRS
Cvijanović u ModričiFoto: RTRS

Cvijanovićeva je poručila da su vodoprivredni objekti prioritet nakon velikih poplava koje su prethodnih godina zadesile Republiku Srpsku.

Nakon sastanka sa načelnicima opština Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje, premijerka Srpske je rekla da su danas grupisane potrebe ovih loklanih zajednica, s tim da je prioritet završetak vodoprivrednih objekata.

Prema njenim riječima, potrebno je punu pažnju posveti svemu što je urađeno, te dodati aktivnosti na sprečavanju velikih katastrofa, iako se one ne mogu spriječiti u potpunosti.

- Izdvojene su neke ključne stvari kada je riječ o infrastrukturnim projektima. Ostaje potreba Dervente, a samim tim i Stanara, spajanja na auto-put. To je jedna od stvari koje će biti realizovane u sljedećoj godini. Vrše se pripreme, eksproprijacija i ostale aktivnosti, tako da očekujemo da sljedeće godine može započeti realizacija spajanja ovih opština sa auto-putem -dodala je premijer Srpske.

Ona je pojasnila da se u opštini Brod mora ubrzano rješavati pitanje rasterećenja saobraćaja u gradu i svega što je u vezi sa graničnim prelazom.

- U nekim aktivnostima učestvuje Savjet ministara BiH koji je do sada trebalo da donese odgovarajuće odluke o obezbjeđivanju milion KM za tu investiciju. Ostatak iznosa koji je, pretpostavljam, isti, obezbijedićemo mi da bismo riješili veliki infrastrukturni problem u Brodu koji stvara nezadovoljstvo stanovništva - dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, preostaju projekti koji će imati podršku Vlade, a koje sada nije moguće precizirati, u vezi sa uspostavljanjem poslovnih, industrijskih zona koje će obezbijediti novo zapošljavanje ili drugačiju organizaciju poslovnog života.

Ona je navela da je opština Brod podnijela takav zahtjev, te će se u perspektivi vidjeti kako će to biti realizovano.

- Bavili smo se i pitanjem unapređenja zdravstva i regulisanja nekih pitanja na nivou domova zdravlja - rekla je Cvijanovićeveva.

Sastanku u Modriči prisustvovali su i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, te načelnici opština Modriča Mladen Krekić, Derventa Milorad Simić, Brod Ilija Јovičić i načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, u opštine Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje do sada je, po različitim osnovama iz republičkog budžeta i kroz Razvojni program Republike Srpske, uloženo oko 150 miliona KM, dok je kroz povoljne kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u ove opštine plasirano više od 40 miliona KM.

Iz sredstava Ekonomsko-socijalne komonente Razvojnog programa Republike Srpske u opštine Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje je uloženo oko 27 miliona KM, od čega za razvojne projekte u Modriči oko 14 miliona KM, Derventa skoro osam miliona KM, te opštinama Brod i Vukosavlje 1,5 miliona KM, odnosno 3,6, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Najznačajnija ulaganja na području ovih opština iz Razvojnog programa i budžeta Republike su ulaganja u oblast poljoprivrede, prosvjete, zdravstva, te ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu.

U oblast poljoprivrede, koja između ostalog obuhvata podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela, te zaštitu od poplava u opštinu Modriča od 2007. godine do danas uloženo je više od 17 miliona KM, Derventu - 24,3 miliona KM, u opštinu Brod - 7,3 miliona KM, te opštinu Vukosavlje - 2,3 miliona KM.

Premijerka Cvijanović u Modriči (Foto: RTRS)

Prema podacima Vlade Republike Srpske za pomoć stanovništvu ovih opština koje je stradalo u poplavama 2014. godine, iz sredstava Fonda solidarnosti izdvojeno je skoro osam miliona KM, od čega je više od pet miliona KM plasirano posredstvom elektronskih kartica/vaučera kao direktna pomoć oštećenim građanima, dok je ostatak sredstava doznačen ovim lokalnim zajednicama u vidu pomoći opštinskim budžetima, te za pomoć poplavljenim poljoprivrednim domaćinstvima.

Kada je riječ o budžetskoj podršci, ona nije izostala ni za podršku privredi u ovim opštinama, pa je tako kroz razne projekte, među kojima su podsticaji izvozno orijetisanim preduzećima, sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, te za subvencije za električnu energiju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, izdvojeno skoro 12 miliona KM.

U Vladi Srpske Srni je rečeno da je kroz Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od 2008. do danas u opštinama Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje, izgradnjom stanova i dodjelom nepovratnih novčanih sredstava zbrinuta 231 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, za šta je izdvojeno više od četiri miliona maraka.

Osim Programa stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći i iskazati podršku ovim lokalnim zajednicama i kroz druge projekte, pa je tako kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u pomenutim opštinama zbrinuto oko 1.530 radnika iz 11 preduzeća, za šta je utrošeno oko 3,2 miliona KM, dok je kroz pojekat zapošljavanja u ove opštine uloženo oko 5,4 miliona KM, čime je omogućeno da oko 1.730 lica nađe posao.

Premijerka Cvijanović u Modriči (Foto: RTRS)

Od 2006. godine do danas posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalidnih lica u opštinama Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje zaposleno je njih oko 170.

Prema podacima Vlade Srpske, u oblast zdravstva, za unapređenje rada, adaptaciju i sanaciju zdravstvenih ustanova u ove četiri opštine, kao i za nabavku medicinske opreme, od 2006. godine do danas uloženo je oko četiri miliona KM.

Značajna sredstva uložena su i u oblast prosvjete, te je Vlada Srpske kroz različite projekte, među kojima su rekonstrukcija, izgradnja i opremanje školskih i drugih kulturnih objekata, kao i projekat uvođenja informacionih sistema u institucije obrazovanja, izdvojila više od pet miliona KM.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak za ove četiri opštine izdvojeno je oko 17 miliona KM.

Prema podacima Vlade, za izgradnju nove, te rehabilitaciju i sanaciju postojeće putne infrastrukture na području opština Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje, kroz različite projekte iz Razvojnog programa i republičkog budžeta izdvojeno je više od 27 miliona KM.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da je današnji sastanak sa premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović i ministrima bio koristan i naveo da je ova opština kandidovala projekat "Veliki nasip na rijeci Bosni", u mjesnoj zajednici Modriča četiri, čija bi izgradnja koštala ukupno 9.000.000 KM.

"Očekujemo da će sredstva Vlade za ovaj projekat biti operativna u narednoj godini", izjavio je Krekić novinarima.

On je naglasio da je opština preuzela obavezu eksproprijacije zemljišta i duge administrativne poslove u vezi sa ovim projektom, koji je značajan za zaštitu ljudi od elementarnih nepogoda.

Krekić je naglasio da je na sastanku bilo riječi i o zapošljavanju, industrijskim zonama i saobraćajnicama u Modriči, o Dnevnom centru za lica sa posebnim potrebama, regulisanju njegovog pravnog statusa.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić podsjetio je da je najveći problem u ovoj opštini saobraćajni kolaps koji postoji zbog graničnog prelaza i neodgovarajućeg položaja carinskog treminala.

"Aktivnosti u rješavanju ovog problema privodimo kraju, da bi se moglo početi sa radovima na ovom značajnom projektu u Brodu", dodao je Јovičić.

On je podsjetio da kroz teritoriju ove opštine godišnje prolazi oko 2.000.000 vozila i od 90.000 do 100.000 teških vozila, zbog čega je infrastruktura uništena, jer nije prilagođena takvom transportu.

Јovičić je rekao da je važan projekat stvaranje uslova za otvaranje novih uslužno-prodajnih kapaciteta, a to podrazumijeva određivanje industrijskih zona, za čiju bi realizaciju bilo potrebno oko 900.000 KM.

"Ova sredstva bila bi uložena u pretvaranje 20 hektara zemljišta u perspektivno zemljište, koje bi se uz infrastrukturu moglo ponuditi potencijalnim investitorima", naveo je on.

Јovičić je rekao da treba obezbijediti donatorska sredstva za završetak projekta vodovoda i kanalizacije.

On je napomenuo da je prošle godine u rješavanje problema odvodne mreže uloženo 2.000.000 KM, da se planira dodatnih 6.000.000 KM, a od Vlade Republike Srpske očekuje se 3.000.000 KM.

Načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić rekao je novinarima da očekuje investicije od oko 2.000.000 KM, od čega bi najveći dio bio utrošen u završetak kanalizacione mreže i vodosnabdijevanje u ovoj opštini.

"Vukosavlje je u proteklih osam godina radilo na projektu kanalizacije, koja dvije godine stoji nedovršena", naveo je Rakić i istakao da će ovaj projekat, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, biti završen u ovoj godini.

Rakić je rekao da je Vukosavlje jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj u kojoj nije riješeno vodosnabdijevanje svih stanovnika, te naglasio da će 500.000 KM, koliko se očekuju od Vlade Srpske, riješiti taj problem.

"U narednom periodu to će biti riješeno. Vlada Republike Srpske izašla je sa konkrentnim prijedlozima", dodao je Rakić.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri u Vladi Republike Srpske održali su danas u Modriči radni sastanak sa načelnicima opština Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje o lokalnom razvoju i odnosu lokalnih zajednica i Vlade Srpske.

Sastanku u Modriči prisustvovali su ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, te načelnici opština Modriča Mladen Krekić, Dervente Milorad Simić, Brod Ilija Јovičić i načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić.

Izvor:SRNA