latinica  ћирилица
19/05/2017 |  10:37 | Autor: RTRS

Austrija: Kad bi izbori bili sad pobijedio bi Kurc

Prvo istraživanje javnog mnjenja nakon što je Sebastijan Kurc postao lider Narodne partije Austrije pokazju da bi ta lista ostvarila pobijedila na izborima.

Naime, za Listu Sebastijan Kurc, koja bi bila podržana od OVP, u ovom trenutku bi glasalo čak 33 odsto Austrijanaca. Time bi Kurc iza sebe ostavio sa sedam odsto razlike kako Socijaldemokratsku partiju (SPO), tako i Slobodarsku stranku (FPO).

Austrija 15.oktobra, na prijevremenim izborima, bira novi saziv parlamenta, a do tada se dosta može promijeniti, pa istraživači javnog mnjenja upozoravaju da bi Kurc mogao ostati na ovom nivou, ali i čak poboljšati podršku, odnosno i pasti.

OVP bi time bila prva sa 33 odsto, što je za devet odsto više nego na prošlim parlamentarnim izborima.

U ovom trenutku SPO kancelara Kristijana Kerna osvojila bi 26 odsto glasova, što je ista vrijednost koju je stranka ostvarila na prošlim parlamentarnim izborima.

Takođe, na drugom mejstu je i FPO lidera Hajnc-Kristijana Štrahea, koja može računati sa 26 odsto glasova, što je za 5,5 odsto više nego na prošlim izborima.

Stranka Zelenih osvojila bi u ovom trenutku svega osam odsto, što je za četiri odsto manje nego 2013., a Neos mora da strijepi za prelazak cenzusa, jer trenutno može računati samo na pet odsto, a OVP im crpi biračko tijelo.

Sljedeća, trenutno parlamentarna stranka, "Tim Stronah" ne bi prešla cenzus. Što je zanimljivo Kern i Kurc vode izjednačenu bitku i kada je riječ o pitanju "koga bi birali za kancelara, da postoji mogućnost dirketnog izbora".

Kurc je preuzeo OVP, nakon što je neočekivani podnio ostavku dotadašnji lider Rajnhold MIterlener.

Najmlađi član austrijske vlade prvo je najavio kraj koalicije sa SPO, a potom i da će se na idućim izborima kandidovati sa posebnom listom, na kojoj neće biti samo partijski kadrovi OVP, što je predsjedništvo stranke prihvatilo.

Izvor: Tanjug