latinica  ћирилица
19/05/2017 |  11:59 ⇒ 16:28 | Autor: RTRS

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nagrade za privrednike iz Srpske (VIDEO)

U okviru 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, najveće sajamske izložbe u Јugoistočnoj Evropi na kojoj učestvuje 1500 izlagača iz 60 zemalja svijeta, održano je "Veče šampiona" na kojem se tradicionalno najboljim u različitim oblastima proizvodnje dodeljuju nagrade.
Novi Sad: Nagrade na Sajmu - Foto: RTRS
Novi Sad: Nagrade na SajmuFoto: RTRS

Domaći proizvođači su ostvarili zapažen uspjeh. Veliki šampionskim peharom nagrađene su Rakijske ceste Republike Srpske, Vinarija Јungić, Bimal Brčko i Šume Srpske.

Na Novosadskom sajmu, na ocjeni kvaliteta prvi put su zajednički nastupila 22 proizvođača šljivovice , voćnih rakija i likera iz Republike Srpske.

- Nadam se da je ovo početak Rakijskih cesta i treba da mapiramo, da znamo gdje su veći i dobri proizvođači koji su upakovali svoju rakiju, da bi i druge ljude pobudili da idu našim stopama i na taj način podigli kvalitet rakije na viši nivo, kaže Miro Krnjajić iz Kozarske Dubice.

Za visok kvalitet jestivih ulja, šampionski pehar je dodijeljen Bimalu iz Brčkog, a za kvalit bijelih i crnih vina Vinariji Јungić, koja je prvi put učestvovala na ovom sajmu.

- Vino nije obična poljoprivredna proizvodnja, to je umjetnosti mora se istrajati i lošim godinama i pokušati održati kvalitet, istakao je Željko Јungić (Vinarija Јungić).

Među najboljim u agrobiznisu, za oblast korporativnih usluga, nagradu su dobile Šume Srpske.

- Nagrada znači mnogo, znači da ću pokušati da Šume Srpske ostvare što bolji rezultat i pruže Srskoj mogućnosti da u ovom sistemu dobiju što veći broj zaposlenih, poručio je Risto Marić, direktor Šuma Republike Srpske. 

Veliki šampionski pehar dobila je i BiH, kao zemlja partner ovogodišnjeg sajma, koja je predstavila 28 kompanija iz Republike Srpske i FBiH.