latinica  ћирилица
19/05/2017 |  17:54 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Crnadak: Male zemlje mogu dati značajan doprinos miru i bezbjednosti

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak naglasio je danas da male zemlje poput BiH, ne mogu igrati ključnu ulogu u borbi protiv globalnih prijetnji, ali mogu dati značajan doprinos svjetskom miru i bezbjednosti, putem izgradnje stabilnog okruženja i konstruktivne uloge u regionalnim strukturama.
Sarajevo - Crnadak - Komitet ministara Savjeta Evrope - Foto: SRNA
Sarajevo - Crnadak - Komitet ministara Savjeta EvropeFoto: SRNA

U obraćanju na 127. zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope, kojim predsjedava Kipar, Crnadak je istakao da novi izazovi i prijetnje, prije svega međunarodni terorizam, promet narkotika, organizovani kriminal, regionalni konflikti, demografski problemi, globalno siromaštvo kao i nelegalna migracija, nose globalni karakter i trebaju adekvatan odgovor cijele međunarodne zajednice, kao i solidarnost u naporima za njihovo prevazilaženje.

Crnadak je istakao značaj snažne saradnje u Јugoistočnoj Evropi, posebno na prostoru zapadnog Balkana, jer se jačanjem saradnje između država u oblasti ekonomije, bezbjednosti, kao i u drugim oblastima, najbolje doprinosi ostvarenju pomenutih ciljeva, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tokom razgovora sa predstavnicima Savjeta Evrope Crnadak je zahvalio za učešće delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u posmatračkoj misiji lokalnih izbora u BiH, održanih 2. oktobra prošle godine.

On je naveo da je to još jedan pokazatelj kontinuirane zainteresovanosti Savjeta Evrope za situaciju u BiH, podršku i pružanje pomoći tokom proteklih godina.

Crnadak se danas sastao sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Na marginama 127. zasjedanja Komiteta ministara Savjeta Evrope Crnadak se susreo i sa komesarom za ljudska prava Savjeta Evrope Nilsom Muižnieksom.

Izvor: SRNA