latinica  ћирилица
20/05/2017 |  17:07 ⇒ 21/05/2017 | 09:16 | Autor: RTRS

Isplatu klirinškog duga BiH u novcu dogovorile institucije Srpske (VIDEO)

To što će Ruska Federacija klirinški dug BiH isplatiti u novcu, a ne u robi, kao drugim zemljama, dogovorile su institucije Srpske sa Ruskom Federacijom, kojoj na tome treba zahvaliti, poručila je premijerka Željka Cvijanović.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak zasluge pripisuje Savjetu ministara.

Srpska će ubrzo dobiti 60 miliona maraka, koliko joj pripada po osnovu klirinškog duga od Ruske Federacije. Za to su isključivo zaslužne institucije Srpske, tvrdi premijerka Željka Cvijanović.

-To je rezultat razgovora koje su institucije Srpske vodile sa ruskom stranom, prije nego što je SDA uvela partije Saveza za promjene u vlast na nivou BiH, iako su izgubili izbore, poručila je premijerka.

- Mi smo to riješili, ja sam to riješio a ne oni u Sarajevu. Oni nisu ni znali šta je to i kakav je dogovor dok im nije stigao plan iz Rusije i sada oni hoće to da prisvoje. Neka im, eto nek se hvale, meni je bitno da će taj novac doći u Republiku Srpsku, naglasio je predsjednik Srpske.

Igor Crnadak tvrdi da za to nije zaslužna vlast u Srpskoj, već Savjet ministara, koji je sporazum potpisao sa Vladom Ruske Federacije, na čemu je, kaže, zahvalio Sergeju Lavrovu tokom sastanka u Nikoziji.

- Meni nije jasno kako oni žele to sada da prisvoje sebi. SNSD je imao 10 godina priliku da to uradi i nisu uradili. To je uradio i potpisao sada ovaj Savjet ministara i ovaj Savjet ministara je obezbjedio taj novac, kaže Crnadak.

Da je vlast na nivou BiH bila ozbiljna u vezi sa klirinškim dugom, taj novac bio bi uplaćen još u avgustu prošle godine, kaže premijerka.

- U Crnatkovoj izjavi ne vidim ništa osim potrebe da partijama SzP pripiše zasluge koje im ne pripadaju, jer znaju da je javnost prozrela njihovu sarajevsku politiku. Kad god su bili u prilici da odlučuju o dolasku sredstava u Republiku Srpsku, uradili su sve da blokiraju, odgode ili umanje sredstva namijenjena građanima Srpske, napomilje premijerka Cvijanović.

I dok svi priznaju da u Savjetu ministara parlamentarna većina funkcioniše od tačke do tačke dnevnog reda, Crnatka više brine kako smijeniti Vladu Srpske.

- Mi smo napisali 201 stranu zašto treba smjeniti vladu ovu. Pozivam predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Republke Srpske Željku Cvijanović da napišu samo jednu stranu šta su pogriješili srpski predstavnici u Sarajevu, osim stalnog ponavljanja priče `izdajnici`, kaže Crnadak.

O lošem radu Savjeta ministara ne samo da bi se mogla napisati jedna stranica već 501, tvrdi predsjednik SP i ministar u Vladi Srpske Petar Đokić.

Komentarišući SDS-ovo protivljenje prodaji Olimpijskog centra Јahorina, Đokić je rekao da se on ne prodaje, već rješava pitanje funkcionisanja ugostiteljskih objekata koji zjape prazni.