latinica  ћирилица
20/05/2017 |  18:57 ⇒ 21/05/2017 | 11:51 | Autor: RTRS

Struka ocijenila - odluka Savjeta ministara udar na evropsku bezbjednost (VIDEO)

Odluku Savjeta ministara da Predsjedništvo BiH daje saglasnost ko će na UN-ovu listu terorista struka je ocijenila kao opasnu.

To bi, upozoravaju, otvorilo vrata licima sa terorističkom prošlošću, koja bi mogla “oprati” biografije i slobodno se kretati Bosnom i Hercegovinom, regionom i svijetom, što je velika bezbjednosna prijetnja.

Ovakva odluka ne samo da je protivustavna, nego i bezbjednosno opasna - tvrdi DŽevad Galijašević, stručnjak za bezbjednost. Time se, kaže, nigdje u svijetu ne bave političari i politički organi. To je, smatra, udar na bezbjednost evropskog kontinenta.

- Ovo je zlonamjerno, ovo nije slučajno, i ovo je dio kontinuiteta jedne politike koja se vodi od kada postoji ovaj Savjet ministara. Zato smo imali teroristički napad i ubistvo jednog policajca, zato smo imali ubistvo dva vojnika, atentat na premijera Srbije, ali i događaji koji nisu istraženi, tvrdi Galijašević.

Na to je prvi upozorio predsjednik Srpske, kritikujući ministre Saveza za promjene, da su podlegli pritisku Bošnjaka i takvu odluku podržali.

- Oni su donijeli propis, evo provjerite, u kome za crnu listu treba saglasnost Predsjedništva. Kada će muslimanski član Predsjedništva dozvoliti da se neko od muslimana stavi na crnu listu, napominje Dodik.

Ministru spoljnih poslova BiH, Igoru Crnatku, ni danas nije jasno u čemu su ministri iz Srpske u Sarajevu pogriješili.

- Јe li iko razumio da mi objasni šta je htio gospodin Dodik juče reći? Hoću da odgovorim, ali mi nije jasno šta je htio reći – kako je bilo prije, šta smo mi uradili i kako je sada, kaže Crnadak.

Ono što ne zna Crnadak, zna ministar bezbjednosti Dragan Mektić, koji je rekao da neko mora komunicirati sa UN, a da Predsjedništvo, koje prvi put dobija ovakvu ulogu, neće moći da utiče na prijedloge policijskih agencija.

- Čitav predmet obrađuju OBA ili druge bezbejdnosne agencije i taj prijedlog se dostavlja Predsjedništvu koje o tome donosi konačnu odluku i to se upućuje u SB UN-a. Bilo bi suludo ako bi Predsjedništvo odbilo, ističe Mektić.

Galijašević kaže da je za Srpsku odluka Savjeta ministara prenos nadležnosti, jer umanjuje ulogu MUP-a Srpske. Za njega BiH ovakvom odlukom nije partner u borbi protiv terorizma, već partner terorista.