latinica  ћирилица
21/05/2017 |  12:53 ⇒ 16:49 | Autor: RTRS

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu, Јapan snažno protestvovao

Vojska Јužne Koreje saopštila je da je Pjongjang lansirao balističku raketu, koja je letjela oko 500 kilometara i vjeruje se da je pala nadomak istočne obale Sjeverne Koreje.
Balistička raketa Sjeverne Koreje, arhiv -
Balistička raketa Sjeverne Koreje, arhiv

Stručni štab oružanih snaga Јužne Koreje i SAD sprovodi detaljnu analizu lansiranja.

Јužnokorejska vojska je ranije danas saopštila da je neidentifikovani projektil ispaljen popodne po lokalnom vremenu sa lokacije u blizini Pukčanga. 

Predsjednik Јužne Koreje održao je Savjet nacionalne bezbjednosti u Plavoj kući, kako bi se diskutovalo o lansiranju, saopštio je Kabinet predsjednika.

Bijela kuća je potvrdila da je Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu srednjeg dometa (MRBM) i istakla da je njen domet bio kraći, nego tokom nedavno izvedenih testiranja.

"Svjesni smo da je Sjeverna Korja lansirala MRBM", izjavio je zvaničnik iz Bijele kuće, prenio je Rojters.

Ovaj sistem, posljednji put testiran u februaru, ima kraći domet nego rakete lansirane u Sjevernoj Koreji posljednja tri puta, dodao je američki zvaničnik.

Јapan je snažno protestovao zbog najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja rakete istakavši da Tokio ne može da toleriše akte provokacije koji se ponavljaju, izjavio je glavni sekretar japanskog kabineta Јošihilde Suga.

Rekao je da je raketa lansirana oko 16.59 po lokalnom vremenu iz priobalnog zapadnog dijela Sjeverne Koreje prema Јapanskom moru, preneo je Rojters.

Suga je dodao da je raketa najvjerovatnije pala izvan japanske ekskluzivne ekononske zone i nije pričinila bilo kakvu štetu brodovima i avionima.

Pjongjang je prošle nedjelje lansirao raketu srednjeg dometa "hvasong-12", a analitičari tvrde da njen motor ima veliki domet.

To je bilo deseto lansiranje raketa ove godine, poslije desetina testova i dve nuklearne probe 2016.

Sjeverna Koreja ubrzano radi na proizvodnji interkontinentalne balističke rakete sposobne da nuklearnu bojevu glavu dopremi do SAD.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da se to neće desiti.

Pjongjang odavno posjeduje sposobnost da pogodi mete u Јužnoj Koreji, raketama "skad" dometa do 500 kilometara, dok Јapan može da pogodi raketama "rodong" koje mogu da dobace između 1.000 i 3.000 kilometara.

S procijenjenim dometom od oko 4.500 kilometara, raketa "hvasong-12" može da dosegne američku pacifičku bazu na ostrvu Guam.

Izvor: Agencije