latinica  ћирилица
21/05/2017 |  14:55 | Autor: RTRS

Izbori na Kosmetu sudbonosni za opstanak Srba u Pokrajini

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će 11. juna u južnoj srpskoj pokrajini biti održani sudbinski izbori za opstanak i budućnost srpskog naroda na Kosmetu.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

"`Srpska lista` izlazi na izbore računajući i oslanjajući se na snažnu podršku države Srbije, srpskog naroda u celini i najvećeg dela naših sunarodnika u pokrajini", rekao je Đurić nakon sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića, ministara u Vladi Srbije i kandidata "Srpske liste" za poslanike u Skupštini privremenih institucija samouprave u Prištini.

Đurić je istakao da je ključno da se Srbi sa Kosova i Metohije okupe oko "Srpske liste" jer to znači nastavak podrške države Srbije srpskim institucijama na Kosmetu i nastavak institucionalne veze Srba sa Kosmeta sa Srbijom.

"Srbija se ujedinjuje i okuplja oko srpskih predstavnika sa Kosova i Metohije, ali oko onih koji su spremni da predstavljaju srpski narod i državu Srbiju i srpske interese, a to je `Srpska lista`", istakao je Đurić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin istakao je da je Srbima na Kosmetu neophodno jedinstvo, jer bez jedinstvene politike sa Vladom Srbije ne može doći ni do sprovođenja Briselskog sporazuma, ali ni do očuvanja Srba u južnoj pokrajini.

"Razlog zašto vojska Kosova još ne postoji je zato što je Vlada Srbije zajedno sa `Srpskom listom` uspela da spreči njeno formiranje i nema nijednog drugog razloga. I budu li se brojevi promenili, ne budu li postojali poslanici koji zaista govore u ime srpskog naroda, možete biti sigurni da će vojska Kosova biti formirana", rekao je Vulin.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je rekao da svi znaju da je najkomlikovaniji segment Briselskog sporazuma vezan za energetiku, jer je za Vladu Srbije pitanje sigurnosti snabdijevanja sjevera pokrajine esencijalno za opstanak Srba.

"Kapitalno je važno da `Srpska lista` ima snažan glas u prištinskoj Skupštini, da nemamo pukotinu u tom frontu koji treba da štiti interese srpskog naroda u svim institucijama", istakao je Antić.

Predsjednik "Srpske liste" Slavko Simić naveo je da su svi kandidati i predstavnici Srba sa Kosmeta zahvalni Vladi Srbije na institucionalnoj i političkoj podršci Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji.

"`Srpska lista` je nacionalni projekat. Ona je postala politički brend Srba koji žive na Kosmetu i sigurno je da je do sada bila nosilac mira i stabilnosti. Zaista smo bili glas i lice Vlade Srbije, jer smo imali konstantnu komunikaciju sa Beogradom i sprečavali da se izglasaju sve one zakonske odredbe koje su bile na štetu srpskog naroda", rekao je Simić.

On je dodao da i ovog puta narod mora prepoznati ozbiljnost i legitimitet kandidata "Srpske liste".

Izvor: Srna