latinica  ћирилица
21/05/2017 |  19:29 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Izbori u Hrvatskoj-šta mogu očekivati Srbi? (VIDEO)

U Hrvatskoj su zatvorena birališta na lokalnim izborima.
Izbori u Hrvatskoj - Foto: RTRS
Izbori u HrvatskojFoto: RTRS

Među 47 hiljada kandidata je i 450 srpskih, najviše u Lici.

Kakvu će podršku dobiti jasno je s obzirom na to da je na ovim izborima 67,5 hiljada Srba izbrisano iz biračkih spiskova.

Novi izbori, a očekivanja gotovo ista kao i prije četiri godine, od kada su Hrvati još tri puta izlazili na birališta – jednom na predsjedničke i dva puta na parlamentarne.

Građansko pravo među prvima su iskoristili i prvi ljudi Hrvatske, a nakon glasanja otišli na misu Alojziju Stepincu, poznatom po podršci ustaškom režimu.

Većina hrvatskih analitičara ove izbore ocjenjuje kao najzanimljivije do sada, jer SDP brani svoje posljednje utvrđenje u Rijeci, Most ne bira sredstva u obračunu sa HDZ-om na jugu Hrvatske, a najneizvjesnije je u Zagrebu, gdje se HDZ bori protiv kandidata iz svojih redova, dok Hercegovac Milan Bandić juriša na šesti mandat.

Na ovim izborima manje je srpskih birača, jer je Zakonom o prebivalištu njih 67 i po hiljada izbrisano. Srbi se, kao kandidati pojavljuju na manjinskim listama, ali i na listama većih hrvatskih stranaka, koje računaju na kvotu o obaveznom broju manjinskih predstavnika u lokalnoj samoupravi.

Do sada se, međutim, one nisu mnogo bavile problemima Srba.

Drugi krug će, tamo gdje danas ne budu izabrani gradonačelnici, župani i opštinski načelnici, biti održan 4. juna.

Međutim, ono što je sigurno jeste- da su ovi izbori ostali u sjeni najveće privredne krize u Hrvatskoj, ali i krize u Saboru, koja je, takođe, posljedica posrtanja koncerna Agrokor.