latinica  ћирилица
21/05/2017 |  20:22 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

Predstavništvo Srpske u Izraelu postoji, netačni navodi BN televizije

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske odbacilo je danas navode iz priloga BN televizije da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i ne nalazi se na adresi navedenoj na zvaničnoj internet stranici Vlade Republike Srpske i Ministarstva.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U saopštenju iz Ministarstva navedeno je da je Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu osnovano 2002. godine i postoji i danas, o čemu su više puta obavještavali javnost Republike Srpske.

"Tačno je da je Predstavništvo u dva navrata mijenjalo oblik registracije iz Komercijalnog predstavništva u Udruženje za unapređenje veza između naroda Republike Srpske i Izraela, kao i da se od 1. januara 2014. ponovo registruje kao Komercijalno predstavništvo Srpska i kao takvo posluje do danas što ne predstavlja dokaz da je ovo Predstavništvo ugašeno", navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da se kancelarije Predstavništva u Izraelu nalaze na adresi koja je navedena na internet stranici Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

"U to su se mogli uvjeriti ministar /Zlatan/ Klokić, kao i načelnik opštine Prnjavor /Darko Tomaš/, koji su posjetili prostorije Predstavništva tokom službene posjete Izraelu i učešću na Međunarodnom mediteranskom sajmu turizma u februaru, o čemu govori i fotografija napravljena tom prilikom", navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva skreću pažnju da je novinarska ekipa BN televizije, koja je boravila i snimila prilog u Izraelu, selektivno prikazala činjenično stanje pri čemu je koristila izjave jednog od radnika obezbjeđenja u Tehnološkom parku u kome posluje veći broj kompanija, što ne predstavlja validan ni vjerodostojan dokaz nepostojanja Predstavništva.

"Naprotiv, ovo pokazuje neprofesionalnost i pokušaj obmanjivanja javnosti Srpske od strane novinara i uredništva BN televizije. Koristimo priliku da osudimo ovaj i slične vrste napada na sva predstavništva Republike Srpske u inostranstvu, posebno Predstavništva u Izraelu kao i šefa ovog predstavništva Aria Livnea protiv kojeg se više mjeseci vodi negativna i montirana medijska kampanja", navedeno je u saopštenju.

Radi bolje informisanosti javnosti Republike Srpske kao i sprečavanju budućih pokušaja umanjivanja značaja Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, iz Ministarstva pozivaju zainteresovane novinare i građane da posjete internet stranicu Predstavništva www.israel-srpska.com gdje je moguće pronaći podatke o adresi na kojoj se nalaze kancelarije kao i kontakt podatke svakog od zaposlenog u Predstavništvu.

LIVNE: NEOSNOVANI I ZLONAMЈERNI NAPADI BN TELEVIZIЈE

 Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne izjavio je da sajt BN televizije u nastavku svojih "prljavih, neosnovanih i zlonamjernih" napada na Privredno predstavništvo Srpske u Izraelu i posebno na njega, nastavlja sa "obavještenjima" o postojanju ili nepostojanju Predstavništva, koje po izvorima činovnika Ministarstva inostranih poslova /MIP/ Izraela već dvije godine ne postoji i nema nikakve veze sa MIP-om.

"Dio izjave o dvogodišnjem nepostojanju Predstavništva je najobičnija glupost i neistina. Predstavništvo radi aktivno do današnjeg dana počev od 1998. godine, sa bez preterivanja, velikim uspjehom", naveo je Livne u pisanoj izjavi.

Livne, koji je i senator Republike Srpske i počasnog građanin Banjaluke, ukazao je na bezbroj posjeta najvažnijih političkih i privrednih ličnosti Republike Srpske, na čelu sa predsjednicima Republike Miloradom Dodikom, Draganom Čavićem, Rajkom Kuzmanovićem, predsjednicima Vlade Draganom Mikerevićem, Perom Bukejlovićem, ministrima, privrednicima.

"Predstavništvo je organizovalo sastanke sa najvišim ličnostima Izraela, uključujući predsjednika Šimona Peresa, patrijarha pravoslavne crkve, ministre. Apsolutno je tačna izjava Dana Orijana /ličnog prijatelja Saše Nikolića, bivšeg pomoćnika direktora Predstavništva/ da Predstavništvo nema nikakve odnose sa MIP-om Izraela", naveo je Livne.

Livne je istakao da Privredno predstavništvo nije diplomatsko predstavništvo
i nema nikakve potrebe za bilo kakvu vezu ili davanje obavjestenja MIP-u o svom radu.

"Bilo bi interesantno znati zasto je gospodin Orian toliko zainteresovan za rad Privrednog predstavništva Republike Srpske u Izraelu? Pa čak da je istina da je Predstavništvo privatno vlasnistvo /naravno najobičnija glupost/, kakve to veze ima sa MIP-om i gospodinom Orianom?", pita Livne.

Livne postavlja pitanje i kakve veze ima "uspješna posjeta Mladena Ivanića Izraelu" sa postojanjem ili nepostojanjem Privrednog predstavništva.

"Želim naglasiti da su postojali nezvanični odnosi sa MIP-om Izraela u periodu kada je ministar MIP-a bio gospodin Avigdor Liberman, koji je bio u tom periodu u privatnim posjetama Republici Srpskoj, gdje je uvijek bio primljen kao rado viđen prijatelj i gost. Na 90. rođendanu Arie Livnea u Banjaluci izjavio je, naravno u šali, da kada bude izabran za predsjednika Vlade "predložiće Livnea za predsjednika Republike".

On je dodao da je, prije odlaska u penziju, u svojstvu zamjenika direktora odjeljenja za informacije Јevrejske agencije i Svjetske cionističke organizacije, kada Orijan nije znao za postojanje MIP-a, pravio u saradnji sa odjeljenjem za Informacije MIP-a velike informativne projekte u cijelom svijetu.

"Naravno napadi na Predstavništvo nisu mogli proći bez spominjana novca. Možda ima tu nešto? Možda ima tu nešto što se taji? Ne pomaže ništa, zla namjera, ostaje zla, pokvarena namjera. Ne pomaže izjava nadležnog ministra, izvještaji stručnih i nadležnih revizora, koji nisu našli ni najmanju nepravilnost u poslovanju Predstavništva", naveo je Livne.

Livne je naglasio da u svojstvu direktora Predstavištva preuzima na sebe svu odgovornost za rad Privrednog predstavništva Republike Srpske u Izraelu.

Izvor: SRNA