latinica  ћирилица
22/05/2017 |  13:57 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

Specijalno tužilaštvo otvorilo istragu protiv Gruevskog

Makedonsko Specijalno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog za ilegalno finansiranje stranke, kao i zbog sumnje da je zloupotrijebljeno 4,9 miliona evra.
Nikola Gruevski (Foto:sofiaglobe.com) -
Nikola Gruevski (Foto:sofiaglobe.com)

Tužilac Fatime Fetai rekla je da su od 2009. do kraja 2015. godine na žiro račun partije uplaćena 301.531.662 denara gotovog novca ili gotovo 4,9 miliona evra.

Prema njenim riječima, u istrazi pod nazivom "Talir" osumnjičeno je 14 lica, od kojih 11 za krivično djelo pranje novca.

Fetai je na konferenciji za novinare u Skoplju rekla da je od 2009. do 2015. godine zaključen 71 ugovor o kupovini nekretnina plaćen ovim nezakonito stečenim parama.

"Dio imovine nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva stranke i nije korišćen u partijske svrhe", dodala je ona.

Specijalno tužilaštvo najavilo je da će danas zatražiti zamrzavanje dijela imovine stranke, među kojom je zgrada u kojoj je smješten štab VMRO-DPMNE.

Tužilaštvo je danas otvorilo i istrage pod nazivom "Trajektorija" i "Travnjak".

U istrazi "Travnjak" postoji osnovana sumnja da su tri lica izgradila tri vikend-kuće u naselju Zelenikovo bez odobrenja za gradnju, za šta Tužilaštvo tvrdi da postoje dokazi, satelitski snimci i dokumentacija.

Istraga "Trajektorija" vodi se protiv četiri lica, bivših visokih vladinih funkcionera koji su u drugoj polovini 2012. i 2013. godine preuzeli radnje u izboru kompanije za izgradnju auto-puta Miladinovci-Štip i Tetovo-Ohrid, pri čime su oštetili budžet za oko 155 miliona evra.

Specijalno tužilaštvo Makedonije, na čijem je čelu Katica Јaneva, formirano je da ispita prisluškivane razgovore koje je objelodanio lider SDSM-a Zoran Zaev i kriminalne radnje koje iz njih proističu.

Tužilaštvo kao dio dogovora iz Pržina o prevazilaženju političke krize formirano je u novembru 2015. godine, a mandat mu ističe za mjesec dana.

Tužilaštvo je danas od nove parlamentarne većine tražilo da izbriše, izmijeni ili ukine član 22 Zakona o specijalnom javnom tužilaštvu, koji predviđa rok od 18 mjeseci za istragu i podizanje optužnica.

Izvor: Srna